Obuka za "IT dame" i u Novom Pazaru

Devet programa prekvalifikacije žena za programiranje prošlo je 230 polaznica, od prijavljenih više od 1.500. Vrednost projekta "IT dame" bila je 14 miliona i osamsto hiljada dinara, a jedna od tih obuka organizovana je u Novom Pazaru za žene iz Raške, Sjenice i Tutina.

Zbog velikog broja prijavljenih, organizovan je kratak test poznavanja rada na računaru i informatike pa su najbolje izabrane za besplatan kurs programiranja. U sredini gde nema mnogo prilike za zaposlenje, najviše ih raduje što im je pružena mogućnost za rad od kuće.

"Nisam imala nikakvo posebno predznanje o programiranju, o veb dizajnu ili stvaranju stranica. Naučila sam da programiram neko početničko programiranje, veb stranice neke i neko početničko veb dizajniranje", kaže Dženana Serhatlić.

Lida Izberović iz Sjenice zadovoljna je predavačima koji su, kako kaže, bili odlični, trudili se i objašnjavali po milion puta sve što je trebalo. Dodaje da su radili Javu, HTML, CSS i da su prezadovoljni. 

"Najteže mi je bilo programiranje, uvod u Java programiranje iako su profesori stvarno bili fenomenalni. Pokazali su, oni svakako imaju visoko znanje o tome, ali pokazali su i strpljenje sa nama, veliko strpljenje", kaže Selma Gegić iz Novog Pazara.

Za tromesečni kurs država je izdvojila milion i po dinara, a nastava je organizovana vikendom. Polaznice kažu da zbog algoritama i matematike programski jezik Java nije bilo lako savladati za mesec i po dana. Uz iskusne predavače stekle su osnovu za dalje učenje.

"Naučile su šta je to početni korak za ulazak u bilo koji posao u programiranju, naučile su nešto osnovno o desktop aplikacijama i nešto čak i o veb programiranju", kaže Enes Kahrović, dilomirani inženjer inforamatike.

Pored programiranja, naučile su i kako da konkurišu za projekte, kako da javno nastupaju i razvijaju timski rad i da kreativno predstavljaju projekte.

"Programski jezici koji su bili tema ove nastave su dosta dobro usvojeni i moram da kažem da su dame pokazale visok stepen ne samo interesovanja i motivacije već i sposobnosti da usvoje ova znanja i to nas dodatno motiviše", kaže Tatjana Matić, državni sekretar u ministstvu trgovine,  turizma i telekomunikacija.

Svaka polaznica kursa napraviće veb sajt za neku lokalnu organizaciju ili firmu, a zajedno će uraditi i veb sajt za jednu neprofitnu organizaciju.

Ministarstvo trgovine planira da organizuje slične prekvalifikacije za programiranje, ali za neke druge programske jezike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара