Vukosavljević: Kultura ključna za napredak civilizacije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je na konferenciji ministara kulture u Davosu da kultura mora da bude utkana u sve segmente razvoja i života društva i da je njen značaj ključan za napredak civilizacije.

"Pred našim očima savremeni svet se koleba, ustaljeni okviri međunarodnog prava, poštovanje institucija i želje za mirom podrhtavaju. Stari oblici se ruše, a novi još nisu nastali", primetio je Vukosavljević i naglasio da smo svedoci namerne devastacije kulturnog nasleđa u ratom zahvaćenim zonama, koja je pokretana verskom ili političkom isključivošću, a najčešće jednim i drugim.

Vukosavljević smatra da je zadatak boljeg dela čovečanstva da prepozna temeljnu vrednost kulture, interkulturalnog dijaloga kao jedinog osnova za istinsko razumevanje među narodnima, verama, tradicijama i političkim formama.

"Da bi se to postiglo države ne smeju štedeti sredstva, u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima, da svoju kulturu razvijaju, unapređuju, obogaćuju i ostavljaju otvorenom za kvalitetne uticaje sa svih strana i takvu je uklapaju u složeni i harmonični mozaik univerzalne ljudske kulture", ocenio je ministar.

Po rečima Vukosavljevića, kultura je bila, jeste i ostaće osnovni zakon samoodržanja.

Kako kaže, shvatanje kulture kao najvažnijeg oblika ljudskog postojanja mora se posmatrati u istorijskoj perspektivi koja nameće zaključak da društva preživljavaju političke, društvene, ekonomske, pa čak i ideološke preokrete, samo ukoliko poseduju snažno kulturno jezgro koje uprkos povremenim kontrapunktima sa drugim jezgrima nužno mora da teži globalnoj kulturnoj harmoniji.

"To je jedini uslov opstanka sveta koji smo nasledili, koji poznajemo i koji moramo predati budućim generacijama. Verujem da takva ili slična poruka mora biti poslata i sa ovog skupa", poručio je Vukosavljević u Davosu.

Konstatujući da čovek oblikuje kulturu i utiče na njene tokove i sa njom živi, Vukosavljević je istakao da je kultura u najširem smislu duhovna stvarnost, odnosno identitet svakog pojedinca i naroda, te posledično jeste jedan od najbitnijih elemenata ljudske istorije.

Bilateralni sastanci na marginama konferencije

Na marginama konferencije, ministar Vladan Vukosavljević se sastao sa predsednikom Švajcarske Alenom Berseom kojem je čestitao na novoj funkciji i sa kojim je dogovorio razmenu eksperata u oblasti kinematografije, digitalizacije i drugih aspekata zaštite kulturnog nasleđa.

Vukosavljević se u Davosu sastao i sa zamenicom ministra kulture Italije Ilarijom Borleti Buitoni, kao i sa ministrom kulture Crne Gore Aleksandrom Bogdanovićem.

Vukosavljević i Ilarija Borleti Buitoni su pre početka konferencije ministara kulture razgovarali o otvaranju kulturnog centra u Trstu i za ovu ideju je srpski ministar dobio obećanje da će je italijansko ministarstvo kulture snažno podržati, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Na sastanku Vukosavljević je podvukao značaj srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ugroženost spomenika i zatražio podršku Italije na očuvanju, obnovi i zaštiti spomenika, naročito onih na listi Uneska.

Bilo je reči i o napretku dogovora u vezi sa otvaranjem lektorata u Rimu, planovima o učešću Srbije na konferenciji o arheoturizmu u Pestumu kao počasnog gosta, potpisivanju novog sporazuma o saradnji u oblasti kulture i izradi plana i programa te saradnje.

Ilarija Borleti Buitoni je izrazila veliku zainteresovanost za saradnju, naglasivši da je Srbija zemlja u fokusu Italije.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović je srpskog ministra pozvao na konferenciju posvećenu Aušvicu, a dogovorili su da u najskorije vreme razmene posete i potpišu sporazum o saradnji u kulturi koji je trenutno u fazi usaglašavanja.

Takođe, dogovorena je i saradnja na polju digitalizacije i razmene iskustava u ovoj oblasti.

Na otvaranju konferencije, koja prethodi Svetskom ekonomskom forumu, skupu se obratio njegov osnivač i izvršni predsednik Klaus Švab koji je istakao važnost kulture u svim društvenim aktivnostima i vraćanje humanog aspekta u proces globalizacije i liberalizacije polsovanja.

Konferencija ministara kulture, koja je počela u nedelju, 21. januara, organizuje se povodom početka Evropske godine kulturne baštine 2018, a Švajcarska ima za cilj da kroz ovaj događaj istakne važnost pojma Baukulture za evropsko društvo koji kao aspekt kulturnog identiteta i raznolikosti obuhvata svaku ljudsku aktivnost koja menja izgrađeno okruženje i svako izgrađeno i dizajnirano dobro koje je deo prirodnog okruženja.

Ovaj koncept se zalaže da se savremeno stvaralaštvo i spomenici kulturnog nasleđa, tretiraju kao jedan entitet.

Na kraju konferencije ministri će usvojiti "Davos deklaraciju 2018".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи