Martinović: Prekvalifikacije kako ne bi bilo tehnoloških viškova

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da je trenutno nezaposleno 618.827 građana, što je najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina. Napominje i da je velika tražnja za IT stručnjacima.

Zoran Martinović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se poslednjih godina beleži velika tražnja za stručnjacima iz IT sektora.

"Vlada Srbije je zato krenula u proces dodatnog osposobljavanja nezaposlenih za oblast informacionih tehnologija, kako bismo mogli da odgovorimo na veće zahteve poslodavaca. Najveći broj ljudi, kada prođe obuku, nađe posao u IT sektoru i što je važno, mogu da ga biraju i menjaju", objašnjava Martinović.

Dodaje da je trenutno nezaposleno 618.827 građana, što je najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina.

"Od februara prošle godine se broj nezaposlenih smanjivao, a očekujemo tokom februara i marta ove godine da se uveća broj nezaposlenih jer prestaje sezona sezonskih poslova", kaže Zoran Martinović.

Ističe da je na smanjenje nezaposlenosti najviše uticalo otvaranje novih radnih mesta i povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u našu zemlju.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje napominje da ankete pokazuju da oko 20 odsto ljudi radi na crno.

"Kontrola sive ekonomije je povećana, suzbijaju se jedni oblici sive ekonomije a pojavljuju novi. Moramo posvetiti posebnu pažnju da se ona smanji na najnižu meru", kaže Martinović.

Promenjena stručna praksa

Dodaje da će NSZ nastaviti sa merama za smanjenje nezaposlenosti i ističe da imaju programe stručne prakse, obuku poslodavaca i nezaposlenih.

"Mi ćemo kroz javne pozive koji se očekuju do kraja februara definisati uslove pod kojima poslodavci mogu da konkurišu za sve naše programe. Za neke programe konkurišu direktno nezaposleni, a promenili smo programe koji se odnose na obuku i obrazovanje. Ove godine će i zaposleni kod poslodavaca moći da računaju na prekvalifikacije kako ne bi bili tehnološki viškovi", objašnjava Martinović.

Ističe da je prekvalifikacija zaista potrebna i da je stručna praksa promenjena. 

"Neznatno ćemo povećati iznose za osobe koje se uključuju u stručnu praksu, biće povećani iznosi za obuke kod poslodavaca, relaksiraćemo uslove pod kojima poslodavci mogu da konkurišu za te obuke jer je evidentno da lica koja prođu kroz obuke kod poslodavaca, ostaju u radnom odnosu", objašnjava Martinović.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво