Starijim hraniteljima potrebni mlađi naslednici

Srbija ima oko 4.500 hraniteljskih porodica koje brinu o 5.500 dece bez roditeljskog staranja. Čak 90 odsto mališana, tokom proteklih godina, izmešteno je iz institucija u porodice, što je najhumaniji način brige o njima. Problem je što je većina hranitelja već u šestoj deceniji života. Trebaju im naslednici.

Porodici Stanić ostale su uspomene i fotografije da podsećaju na decu koju su tokom četiri decenije odgajili. Mnoga od njih dočekala su punoletstvo u njihovom domu.

"Najlepša su mi sećanja kad se lepo udaju, ili se zaposle, ili se ožene, završe školu pa dobiju porodicu – pa mi se jave, pa dođu, dočekam ih, ispratim. Najteže mi je bilo za dečaka koji je usvojen, pa ne znam ništa... To mi je najbolnije i s tim ću bolom umreti", kaže hraniteljka Dušanka Stanić.

Iza Dušanke je dug hraniteljski staž i dvadesetoro dece koje je ispratila u novi život.

Branka Bukovan, najmlađa hraniteljica u Jadranskoj Lešnici, tek je zakoračila u taj svet – s verom da može da pruži mnogo ljubavi deci bez roditelja.

"Pored svoje troje bioloških ja sam uzela jedno dete na hraniteljstvo da bih mu pružila svu svoju ljubav... Jer i ja sam dete koje je ostalo rano bez majke i znam šta znači biti dete bez majke. Hraniteljstvo je najmanje posao, u suštini tu treba jako puno ljubavi", rekla je 30-godišnja Branka.

Proteklih godina hraniteljstvo se u Srbiji podsticalo i sada smo među evropskim državama sa najmanje dece u institucijama. Na redu je, kažu nadležni, da se podmlade hraniteljske porodice.

"Kada dete izlazi iz porodilišta, ako je staro nekoliko dana, mnogo više logike ima smestiti ga u porodicu koja je mlađa, koja ima i svoju biološku decu, mlađu, gde ćemo stvoriti okolnosti bliže biološkoj porodici deteta, koje nažalost, iz porodilišta ne može da se vrati u biološku porodicu ali može da dobije dobru, mladu hraniteljsku porodicu", kaže Mirjana Novakov, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

"Preispitati licence" 

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuje na, kako kaže, ne manje važan zadatak.

"Po mojoj oceni, mnogo bitan zadatak je pred nama – da izvršimo preispitivanje do sada priznate opšte podobnosti, date licnece za bavljenje hraniteljstvom", objasnio je Vulević.

Kroz pilot projekte postavljene su smernice za nove oblike hraniteljstva koje sada treba smestiti u pravni okvir.

Uvodi se predah-hraniteljstvo – podrška roditeljima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju i urgentno hraniteljstvo, kada decu treba hitno izmestiti iz biološke porodice. Takva pomoć prošle godine samo u Beogradu bila je potrebna za 40 mališana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво