David i posle dve godine jedino dete u Kaletincu

Kada se pre dve godine rodio, David je mnogo obradovao ne samo svoju porodicu već i čitavo selo. On je posle tri decenije bio prva beba u Kaletnicu kod Gadžinog Hana. Opština pokušava da pospeši natalitet, daje 50.000 dinara za svako novorođenče, ali njih nema. David je i posle dve godine jedino dete u Kaletincu.

Dvogodišnji David ima loptu, automobilčić i druge igračke, ali ne i društvo za igru, jer su najmlađi u čitavom selu posle njega njegovi roditelji.

"Igra se sa bakama, on im je atrakcija", kaže Davidova majka Milica Cvetković.

Milicu je u Kaletinac dovela ljubav. Sada brine o detetu, dok suprug Sveta, koji je nedavno imao lakšu nezgodu, radi u stolarskoj firmi udaljenoj četrdesetak kilometara do koje putuje autobusom, ali i pešači četiri kilometra. Kažu da je život u ovom selu lep, ali težak.

"Nema ljudi. Nemamo s kim ni da se družimo. Tu ima dva, tri mlađa čoveka", ističe Sveta Kitanović.

Najbliža škola je u susednoj Sopotnici. Ima dva đaka, pa kad jedan odsustvuje, onda ni u školi nema društva za igru. A kako druge dece nema, njih dvoje su najbolji drugovi i van škole.

"On donese loptu kod mene i dobacujemo se", navodi Katarina Bančić iz Sopotnice.

Učiteljica Andrijana Nikolić kaže da naredne godine neće biti upisa u prvi razred. "Očekuje se možda za tri godine, jer ima još dvoje dece u okolini", dodaje Nikolićeva.

Zbog loših puteva i nepristupačnog terena, sela u podnožju Suve planine tokom oštrih zima budu i po mesec dana odsečena od sveta. Mnoga od njih pri tom nemaju ni ambulantu ni prodavnicu. Meštani kažu da zbog teških uslova mladi i odlaze.

Od sedamdesetak kuća u selu više od polovine je prazno. U ostalim živi 42 stanovnika. Prošle godine nije se rodila nijedna beba, dok je u čitavoj opštini Gadžin Han rođeno tek 27 dece.

Svake godine u opštini Gadžin Han broj umrlih je deset puta veći od broja rođenih, pa se između dva popisa broj žitelja opštine smanjio za dvadesetak odsto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи