Jadranska Lešnica, pola veka hraniteljstva

U Jadranskoj Lešnici, selu nadomak Loznice ove godine se obeležava 50 godina hraniteljstva. Od jedne hraniteljske porodice 1968. godine, danas ih u tom mestu ima više od 40.

Dušanka i njen suprug Rista pored svoje tri ćerke, odgajili su još dvadestoro tuđe dece. Nisu mogli, kažu, da im pruže puno toga što se novcem moglo kupiti, ali jesu mnogo ljubavi. Zbog toga su za neke bili i ostali baba i deda, strina i čiča, a većini mama i tata.

"Kad vidite iza sebe uspeh da ste vi od male bebe odgajili, pa sutra odraslog čoveka, ili se oženio, ili se udala, imaju porodice, odemo na ispraćaje, babine nosimo, ožene se, pa devojkama spremam darove. Znači, sve u svemu, sam se osećala kao roditelj", rekla je Dušanka Stanić, iz Jadranske Lešnice.

Jedna od prvih hraniteljica iz Jadranske Lešnice je osamdesetogodišnja Milena koja je odgajila desetoro dece. Jedan od njih je Radenko, koji je uz Milenu ostao i dan danas.

"Gledala sam kao da sam ga ja rodila, tako je bio mali, jer moje nisam nijedno dojila decu, a njega sam hranila", rekla je Milena Todorović iz Jadranske Lešnice.

Radenko Perić, takođe, iz Jadranske Lešnice kaže da se oseća kao da je njen rođeni sin, jer pored svoje dece je odgajila i njega, dolazi, a dolazila je i ona i obilazila ga redovno.

Hraniteljstvom se u ovom selu bavi i sve više mladih ljudi. Tridesetogodišnja Branka hraniteljica je već dve godine.

"Pored svojih troje bioloških uzela sam i jedno dete na hraniteljstvo, da bi mu pružila svu svoju ljubav, negde i ja sam dete koje je ostalo rano bez majke",  navodi Branka Bukovan, iz Jadranske Lešnice.

U selu su, kažu, ponosni na to što u većini slučajeva hranitelji i deca ostaju porodica za čitav život.

"Mnoge te hraniteljske porodice za svog života ostave deo svog imanja toj deci, a neke porodice ostavljaju čak i svoja cela domaćinstva i pored toga što imaju svoju rođenu decu", rekao je predsednik MZ Jadranska Lešnica Dragan Todorović.

Na leto ove godine, Jadranska Lešnica biće mesto okupljanja dece, i sada već odraslih ljudi, koji su se gajili kod hranitelja iz ovog sela.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво