Novine na maloj maturi – manje zadataka na zaokruživanje

Ove nedelje objavljene su zbirke zadataka za pripremu završnog ispita za osmake. Proba male mature je 13. i 14. aprila, dok 18, 19. i 20. juna osmaci rešavaju zadatke na pravom završnom ispitu iz srpskog, matematike i kombinovanom testu iz pet predmeta.

Pojedinima se čini da je jun daleko, pa još nisu krenuli sa obnavljanjem gradiva, drugi su to počeli već u staroj godini.

Škola "Braća Baruh" počela je sa pripremom od 1. oktobra. To se, kažu, pokazalo kao bolje rešenje.

"Najčešće dolaze u većem broju u prvom polugodištu zato što su rasterećeniji, u drugom polugodištu oni jure uspeh", kaže Radica Miljaković Avramović iz OŠ "Braća Baruh".

Vrednovanje postignuća na ispitu i u školi ove godine vraća se na odnos kakav je bio pre dve godine – maksimum osvojenih bodova na uspeh u školi biće 60 poena, a na završnom ispitu 40. Tako je, tvrde nadležni, pravednije.

"Zaista se negde na taj način smanjuje pritisak na ocene i uspeh i fabrikovanje postignuća iz osnovne škole, jer se dešava da se u toku spoljašnjeg vrednovanja neke škola utvrdite da 70 odsto učenika ima odličan uspeh, a od toga 56 odsto ima prosečnu ocenu 5.00", ističe Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.

Ove godine biće manje zadataka na zaokruživanje, a više onih koji zahtevaju odgovor učenika. Tražiće se povezivanje gradiva iz različitih predmeta i logički odgovori. Upravo to bilo je prošle godine deci kamen spoticanja.

"Jedan od zadatak na testu iz matematike je bio da đaci odrede koji snežni pokrivač na ponuđenim planinama je najviši odnosno najniži i ono što je bilo pitanje je da kažu na kojoj planini je taj pokrivač najviši. Đaci su umesto da napišu naziv planine upisivali vrednost u centrimetrima snežnog pokrivača, što naravno nije bio tačan odgovor", objasnila je Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Od afere razotkrivenih testova 2013. godine poštuje se i stroga procedura njihove izrade i štampanja.

U ovom periodu po šest profesora svakog predmeta piše po 80 zadataka iz svoje oblasti. Potom ti zadaci dolaze u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja gde će ih tim od osam stručnjaka pregledati, korigovati i spremiti finalnu verziju završnog ispita. To će se sve raditi u prostoriji koja će od tog trenutka biti pod strogim merama bezbednosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво