SAD: Upozorenje građanima za putovanje u Srbiju zbog malih boginja

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja.

Upozorenje je objavljeno na Tviter nalogu Stejt departmenta, uz preporuku svima koji putuju u Srbiju da provere da li su vakcinisani protiv boginja vakcinom MMR.

Kako je Centar naveo, pre odlaska iz SAD, deca starosti od šest do 11 meseci trebalo bi da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca starija od jedne godine dve doze te vakcine.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD naveo je da su "zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja".

"Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperatura, kašljanje i zapušen nos", navodi Centar.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", objavljenim u četvrtak, za tri i po meseca u Srbiji je registrovano 1.114 slučajeva malih boginja, a dvoje pacijenata je umrlo zbog komplikacija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво