Mogu li lokalne vlasti da unaprede bezbednost saobraćaja?

Na drumovima u Srbiji godišnje pogine oko 600 ljudi. To jeste upola manje nego pre dve decenije, ali i dalje je zabrinjavajuće. Državu saobraćajne nesreće godišnje koštaju više od 300 miliona evra. Veliki gubitak koji bi mogao da se smanji ulaganjem u bezbednost lokalnih saobraćajnica uz pomoć lokalnih saveta za bezbednost.

Kad se saberu pogibije u saobraćaju u poslednjih deset godina, izgubljena je jedna varošica – 6.800 ljudi, a čak 38.000 osoba zadobilo je teške telesne povrede, zbog kojih su mnogi trajni invalidi.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov navodi da je 2017. godine 580 ljudi poginulo u saobraćajnim nezgodama.

"Tako veliki broj je stvarno nešto što treba da zabrine sve nas kojima je posao ili koji treba se bave bezbednošću saobraćaja", upozorava Arsov.

U puteve se ulaže, ističu u resornom ministarstvu, ali magistralna mreža, isprepletana lokalnim putevima, i intenzivan saobraćaj na pojedinim delovima dovodi do nesreća. Država ima plan.

"Da do 2020. godine prepolovimo broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na području Republike Srbije. Takođe smo zacrtali sebi za cilj da makar od te 2020. pa nadalje nijedno dete ne strada u saobraćaju", navodi državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Edin Zaćirović.

Prema novim propisima, odgovornost za bezbednost saobraćaja većim delom prelazi na lokalne vlasti, a njima nedostaje novca.

Goran Cvetanović iz Naleda apeluje na institucije da se što pre usvoje imene zakona o putevima kako bi se prevazišli problemi sa kojima se lokalne samouprave susreću, pre svega kad je reč o finansiranju, izgradnji i održavanju puteva.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević upozorava na opasnost da zbog davanja tolikih nadležnosti lokalnim samoupravama, a bez jasno profilisanih finansijskih sredstava, i taj zakon ostane samo jedno slovo na papiru.

Šef Grupe za održavanje puteva Mirjana Ilić napominje da to ipak ne znači da se ne može posebno uputiti i jedan apel Ministarstvu finansija.

Od svake kazne za saobraćajne prekršaje 30 odsto novca odlazi opštini u kojoj je prekršaj napravljen.

Godišnje je to preko milijardu dinara i uglavnom ode u održavanje puteva umesto u unapređenje bezbednosti saobraćaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи