"Sikimić u trenutku izbora nije bio član nijedne stranke"

Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je novi direktor te agencije Dragan Sikimić ispunio sve zakonske i propisane uslove koji se traže za izbor na tu funkciju, te da u trenutku izbora nije bio član nijedne političke stranke.

Agencija za borbu protiv korupcije je saopštenjem regovala na interesovanje pojedinih poltičkih organizacija, kao i nevladinih organizacija, da li je  Dragan Sikimić član neke stranke i da li je bio politički angažovan. 

"Kandidatu Draganu Sikimiću je, kao i svim drugim kandidatima, pre početka razgovora, postavljeno sledeće pitanje - Da li ste član neke političke stranke, i ako jeste, od kada, ne morate da navedete koje, a Sikimić je odgovorio da nije član, da zna da je to eliminatorni uslov, te da se ne bi ni javljao na konkurs da je član neke stranke", navodi Agencija.

O tome, navedeno je, postoje dokazi, kako kroz sačinjeni zapisnik, tako i kroz audio-snimak, jer je, podvlače, uz saglasnost Sikimića, njegov razgovor sa komisijom tonski sniman.

Takođe, Odbor Agencije, uvidom u konkursnu dokumentaciju koju je podneo kandidat Sikimić, kao i kroz neposredne razgovore sa tim kandidatom, nedvosmisleno je utvrdio da ispunjava sve Zakonom propisane uslove koji se traže za izbor direktora, kao i da ispunjava sve kriterijume koje je sam Odbor definisao prilikom raspisivanja konkursa.

"Pre svega, navedenom odredbom člana 16. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, jasno je istaknuto da 'direktor ne može da bude član političke stranke', a to znači da ispunjenost tog uslova može da se ceni samo prema situaciji koja postoji u trenutku podnošenja konkursne dokumentacije", stoji u saopštenju.

S tim u vezi, dodaje se, eventualno članstvo u političkoj stranci kandidata koje bi prethodilo trenutku njegove prijave na konkurs "nije pravno relevantna činjenica za mogućnost da jedno lice bude izabrano na mesto direktora Agencije", te se Odbor tim pitanjem nije ni bavio, jer bi u suprotnom, kako stoji u tekstu, postupao nezakonito, izvan ovlašćenja koja su mu poverena zakonom.

Postupanje Odbora kojim bi se eliminisao Dragan Sikimić kao kandidat za direktora Agencije zbog njegovog eventualnog članstva u političkoj stranci, nastavlja se, ne bi predstavljalo diskriminaciju, jer je samim Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije kao uslov koji direktor mora da ispuni izričito navedeno da direktor ne sme biti član političke stranke.

"Međutim, pošto je, kako je obrazloženo, utvrđeno da kandidat Sikimić u trenutku raspisivanja konkursa nije bio član političke stranke, to bi upuštanje Odbora u pitanja koja su od strane medija postavljena Odboru, predstavljalo prekoračenje ovlašćenja predviđenih Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije koja su data Odboru", stoji u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Pokret slobodnih građana kritikovao je danas izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Sikimića i ocenjuje da je izigran zakon prilikom njegovog postavljenja.

"Za direktora institucije čiji rad mora biti samostalan, nezavisan, profesionalan i objektivan, Odbor Agencije postavio je lice koje je bilo kandidat za odbornika opštine Zemun na listi vladajuće stranke koje je redovno učestvovalo u predizbornim aktivnostima te da se njegovo ime nalazi na listi donatora SNS-a", navodi PSG.

Transparentnost Srbija u četvrtak je takođe iznela svoje viđenje izbora direktora Agencije i ranije pozvala da se ispitaju medijski navodi o tome, da je Sikimić, na predlog jedne političke stranke, bio član tela koje je sprovodilo predsedničke izbore na opštini Zemun 2017.godine.

Ta organizacija kaže i da "sudeći po objavljenim podacima, Sikimić ispunjava sve formalne zakonske uslove za ovu funkciju jer Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da direktor bude lice koje je član političke stranke, ali ne postavlja kao prepreku drugi oblik povezanosti sa političkim subjektima" i dodaje da smatra da je to ozbiljan nedostatak Zakona.

Dragana Sikimića je u sredu izabran za direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи