Plivanje za Časni krst širom Srbije

Tradicionalno plivanje za Časni krst, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, organizovano je širom Srbije.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Najhrabriji Beograđani plivali su za Časni krst na Dunavu, Savi, ali i na Adi Ciganliji gde je najbrži bio 21-godišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković.

"Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici", rekao je Sava nakon plivanja.

On se drugi put borio za krst, a prvi put kao pobednik i student Vojne akademije.

"Svi ljudi koji su ovde došli su pobednici. Moram da se zahvalim mojoj ekipi, mojim drugovima koji su se spremali sa mnom", rekao je Stanković. 

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti.

Vulin je zahvalio i roditeljima koji su doveli decu jer, kako je rekao, "ovo je Srbija koju treba da vide".

Neposredno pre plivanja, episkop moravički Antonije preneo je blagoslove patrijarha Irineja i održao bogojavljensku besedu, a zatim je pušteno sedam golubica koje simbolizuju sedam svetih tajni i koje su svojim letom "poslale poruku mira".

Trku za Časni krst je plivalo 54 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Centralna manifestacija plivanja za Časni krst u Beogradu je bila na Zemunskom keju, a organizatori su bili Opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda.

To će biti 21. plivanje za Časni krst u Zemunu.

Bogojavljensko nadmetanje je organizovano na Dorćolu kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović", u organizaciji SVEBOR-a i uz podršku Opštine Stari grad.

U trci za Časni krst u Grockoj najbrži je bio Branko Daničić, koji je prvi doplivao do krsta i 2013. godine.

On se takmičio sa još 55 plivača, a ove godine su u trci učestvovale i tri žene.

Pobednik je osvojio zlatni krst, dok su ženama za iskazanu hrabrost dodeljena tri srebrna krsta i cveće.

Plivanju za Časni krst prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da ovo takmičenje obeležava srpsku tradiciju i veru.

Plivanje širom Srbije

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održano je u Sremskoj Kamenici na obali Dunava kod stadiona "Fruškogorac", a prvi do krsta stigao je osamnaestogodišnji Aleksa Bobar iz istoimenog mesta.

Bobar je rekao da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst i da je veoma zadovoljan što je prvi stigao do njega.

"Osnovni cilj bio je da plivamo za čast, a pobeda je šlag na torti. U početku je bilo hladno, ali sam se zbog adrenalina ugrejao, pa je posle bilo mnogo lakše", rekao je Aleksa, koji je inače član plivačke reprezentacije Srbije u kategoriji seniora.

Bojana Lalić je, takođe, plivala za Časni krst, a bila je jedna od pet žena koje su stale rame uz rame sa muškarcima.

"U prvom momentu sam mislila da je lako, imala sam veliku tremu pred početak. Kada sam skočila u vodu, prvi zamah je bio najteži, ali posle toga je sve išlo bez problema", kazala je Bojana.

Zanimljivo je da je među prijavljenima bilo i onih koji ne umeju da plivaju, a jedan od njih je i skočio u vodu, čime je pokazao da tradicija i čast nekada mogu biti jači od straha.

Mladi vaterpolista Đorđe Miletić iz Ćuprije prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na takmičenju koje je održano u Velikoj Moravi u Ćupriji.

Zamenik predsednika opštine Ćuprija Ilija Paunović uručio je Miletiću zlatnik, dar Opštine.

Krst je u Moravu spušten sa Velikog mosta, a u takmičenju na temperaturi oko nula stepeni učestovala su 33 takmičara iz Ćuprije i Paraćina.

Miletić ima 17 godina i član je Vaterpolo kluba Paraćin.

Jagodinci će za Časni krst plivati, po tradiciji, na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine.

Najavljeno je učešće oko 40 devojaka i momaka, članova sportskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

Nosilac Bogojavljenskog krsta za 2018. godinu u Čačku je Anđelko Kovačević, koji je u plivanju za Časni krst pobedio 2014. kao i prošle godine.

Ove godine u Moravi je zaplivao rekordni broj takmičara, njih 115, od kojih su tri bile devojke.

"Pobeda je lepa stvar, ali ono što je lepše od toga jeste čuvati tradiciju i negovati srpske pravoslavne običaje. Uvek će mi biti drago da plivam. Srećan sam što je iz godine u godinu sve više takmičara", rekao je Kovačević.

U Rasinskom okrugu plivalo se na četiri mesta. Na Velikoj Moravi u selu Varvarin, na Rasini kod sela Šavrane i na Zapadnoj Moravi u Trsteniku i kraj Bele Vode, gde se okupilo rekordnih 125 plivača.

Iako je Časni krst u Beloj Vodi prvi podigao Aleksandar Gašić iz Brezovice, sudije su pobedu poništile jer je do njega stigao kraćim putem, pa je zvanična nagrada dodeljena prvom plivaču iz grupe, 15-godišnjem Lazaru Krstiću iz Kruševca.

Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku pobednik je po treći put bio Marko Milićević iz Trstenika.

"Sada imam treći krst u kolekciji. Tako da od sledeće godine, Časni krst prepuštam drugima", rekao je Marko za Tanjug, koji je plivao sa tridesetak takmičara.

Crkva Sv. Trojice iz Trstenika bila je organizator petog po redu Bogojavljenskog plivanja, a Opština Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

Goran Ivanić (47) je ovogodišnji pobednik plivanja za Bogojavljenski krst u Đetinji, u Užicu.

"Malo su me momci propustili za jubilej i hvala im od srca za to. Meni to mnogo znači", rekao je Ivanić, koji je ove godine plivao deseti put za krst.

Za Časni krst ove godine plivao je rekordan broj učesnika, njih 73, od kojih i dve žene.

Na jezeru u kragujevačkim Šumaricama petnaesti put održano je Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Pobedio je najstariji učesnik, šezdesetogodišnji Micko Jakovljević, prevoznik iz Kragujevca.

Među plivačima za Časni krst u Kragujevcu ove godine bile su i dve dame – Nevena Milenković i Anđela Obradović

Organizator je Grad Kragujevac i Turistička organizacija.

U Nišu je prvi do krsta doplivao Nikola Đorđević. Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski Časni krst i ove godine organizovano je na otvorenim bazenima Sportskog centra "Čair".

"Veoma sam zadovoljan, mislim da su svi pobednici koji su došli danas jer nije cilj samo da se osvoji ovaj krsta već da se izađe, da se ispliva ovde", kaže Nikola Đorđević.

Tradicionalno, u bazenu su se našli i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave u Nišu i Žandarmerije.

Na Vlasinskom jezeru drugi put se plivalo za Bogojavljenski krst, kod vidikovca Hadži Zamfir, a najbrži je bio 27-godišnji Nikola Veličković iz sela Suvojnica.

Prijavilo se 29 učesnika, među kojima su i članovi udruženja Balkanska kozačka vojska Ruske Federacije, odred jug u Srbiji, i članovi viteške SVEBOR družine "Zmajeva griva" iz Niša.

Za časni krst plivalo se na 1.200 metara nadmorske visine, a snega na Vlasinskoj visoravni ima oko 15 centimetara.

Na Pešterskoj visoravni, koju nazivaju i srpski Sibir, prvi put je za Časni krst zaplivalo 14 takmičara, od kojih je jedna devojka.

Nula stepeni i 15 takmičara na Uvcu. U Sjenici - srpskom Sibiru, prvi put se plivalo za Časni krst.

"Ja mislim da je jako važno pre svega i ovi mlađi da se to više pokrene, da su više zainteresovani. Ja mislim da će dogodine biti tri puta više", kaže Rajko Munić.

Drugu godinu zaredom na Južnoj Moravi u Vladičinom Hanu je bilo organizovano plivanje za Časni krst.

Plivalo se i na Rasini i Zapadnoj Moravi, u Šavranu i Beloj vodi kod Kruševca.

Možda je hladnoća naterala jednog plivača u Kruševcu da do krsta ide prečicom. U vodu je skočio sa obale umesto sa pontona. Nagrada je zato otišla u ruke petnaestogodišnjeg Lazara.

"Kažu da je mlađi momak prvi? Ne, ne. Ja sam do njega doplivao i uzeo sam krst", kaže Aleksandar Gašić i priznaje da je to bilo kraćim putem.

"Video sam da sam vodio ali odjednom neka osoba je uzela krst i ja sam se zbunio, nisam znao šta da radim jer ovo mi je bio prvi put da učestvujem u Bogojavljanju", rekao je Lazar Krstić.

U Valjevu prvi put povodom Bogojavljenja nije bilo organizovano takmičenje za Časni krst kod brane na reci Gradac zato što su prošle godine snažne bujice napunile branu zemljom i drugim otpacima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се