Pravila lepog ponašanja za leskovačke đake, nastavnike i roditelje

U osnovnim i srednjim školama kao i u Predškolskoj ustanovi u Leskovcu od naredne nedelje primenjivaće se jedinstveni pravilnik ponašanja učenika, nastavnika i roditelja.

Pravilnik je donet na inicijativu nedavno formiranog gradskog saveta roditelja, a cilj je pre svega prevencija vršnjačkog nasilja.

Završena je konačna verzija jedinstvenog pravilnika ponašanja. Lepo ispisana pravila,u većem formatu naredne nedelje biće istaknuta u svim školama u gradu. Za učenike na spisku je 15 pravila i poruka. Kada osetiš kako je lako ponašati se pristojno zakon i kazne odraslih biće ti suvišni. Leskovački gimnazijalci veruju da će slika u školama biti bolja.

"Ako ih poštujemo školu ćemo učiniti boljim mestom za boravak i učenje", kažu đaci u Leskovcu. Oni kažu da se učenici najviše međusobno ismejavaju" i smatraju da će" ovim pravilnikom da se to promeni".

"Bitno je da se od nečega počne i vremenom će verovatno da urodi plodom", kažu leskovački učenici.

I nastavnici mnogo očekuju od novog poravilnika pre svega da će doprineti boljoj saradnji i komunakaciji na relaciji učenik-nastavnik-roditelj.

"Umnogome će poboljšati i obrazovno-vaspitni rad i samu disciplinu učenika i radnu disciplinu nastavnika", kaže Bogdan Kajsner, profesor biologije.

Fizičko nasilje je retko u leskovačkim osnovnim školama, ali je zato verabalno prisustno svakodnevno. Vređanje, ogovaranje, ismevanje, odbacivanje vršnjaka.

"Prevencija nasilja je osnovni korak koji moramo da preduzmemo da bi se sprečilo širenje tog vršnjačkog nasilja", kaže Aleksandar Cincar Janković, direktor O.Š "Vasa Pelagić"iz Leskovca.

Dete je ogledalo porodice kažu stručnjaci i zato je dobro što ima energije, volje i želje i učenika i roditelja i nastavnika da se o problemima ne ćuti već da se na najbolji način rešavaju.Cilj ovih pravila nisu sankcije, već motivacija.

"Želja nam je bila da ovo bude neki dokument, neka vrsta zaštitnog činioca u čijoj osnovi je stvaranje jedne pozitivne i podsticajne atmosfere", kaže Suzana Stanković Ilić, psiholog i predsednica stručne komisije.

"Govoreći kao roditelj zaista sam oduševljena uopšte prihvatanjem i usvajanjem jedne takve ideje i ovolikim angažmanom i radom", kaže Nataša Kocić, predsednica gradskog saveta roditelja Leskovac.

Njihova sledeća aktivnost biće usmerena ka prevenciji uočenih zdravstvenih problema kod dece poput gojaznosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво