"Preventivnim merama broj obolelih od raka može da se smanji za 30 odsto"

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić kaže za RTS da onkologija više nije siroče srpske medicine, da je mnogo urađeno u infrastrukturi i da će sa više od 10 novih radioterapijskih mašina biti poboljšan kvalitet radioterapije.

Radan Džodić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da kampanja "Rak je izlečiv", koja danas počinje, ima za cilj da ukaže na značaj preventivnih mera.

"Neobično sam srećan što počinjemo sa RTS-om ozbiljnu kampanju koja će da ukaže na jednostavne ali i jeftine mere, kako bi se broj novoobolelih smanjio za 30 odsto. Neke od tih mera su šetnja, prestanak pušenja, eliminacija alkoholizma, smanjenje gojaznosti, neizlaganje kože suncu i solarijumu", napominje Džodić.

Dodaje da pored preventivnih postoje i sekundarne mere i ističe da onkologija više nije siroče srpske medicine.

"Sekundarne mere su razni skrining programi – mamografija, pregled na rak debelog creva, grlića materice. U poslednjih nekoliko godina je mnogo urađeno u infrastrukturi, dosta se ulaže, a imaćemo i više od 10 novih radioterapijskih mašina, uključujući i gama nož, što će poboljšati kvalitet radioterapije", objašnjava direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Džodić kaže da je na listi čekanja za hirurgiju u Institutu trenutno 607 pacijenata i napominje da niko ne kasni. 

"Za radioterapiju čeka oko 300 pacijenata i vodi se računa da niko ne zakasni. Na sistemsko lečenje čeka oko 130 pacijenata, a kad prorade još tri radioterapijske mašine nećemo morati da radimo u tri smene i neće biti listi zakazivanja", ističe Džodić.  

Dodaje da postoje standardi i da pacijenti ne treba da se plaše jer se ne može ništa dramatično desiti za dan. 

"Kada su u pitanju hitni slučajevi oni se odmah zbrinjavaju", napominje Radan Džodić. 

Ističe da je kampanja koja počinje urađena po najboljem evropskom modelu.

"Od predsednika države do svakog građanina, svi treba da brinemo ne samo o raku nego o svakoj bolesti", zaključuje Džodić.

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese. Od neke maligne bolesti dnevno u našoj zemlji oboli jedno dete. 

Da ne postanemo broj u statistici obolevanja i umiranja od raka, Radio-televizija Srbije i Ministarstvo zdravlja danas, tačno u "Pet do 12", pokreću jednogodišnju Nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво