Nepredvidiva ćud Vlasine

Zime na Vlasini, na preko 1.200 metara nadmorske visine, znaju da budu oštre i nepredvidive. Sneg i niske temperature su uobičajene, ali ne i olujni vetar koji je noćas duvao i doneo probleme na elektromreži.

Sneg i vetar preko noći promenili su sliku na Vlasini i zavejali puteve. Do Dankove mahale na Vlasina Ridu može se samo pešice.

"Ove godine je do sada bilo dobro, noćas je bilo jako nevreme, jak vetar oko 100 kilometara na čas", kaže Borivoje Radovanović iz Dankove mahale.

Teško je bez struje, kažu, ali drva su spremljena na vreme. Ako je sa olujom i otišao miran san, Krstovdan je, a to znači pihtije moraju da budu na šporetu.

"Imamo zimnicu, imamo sve spremno za zimu, hleb mesimo, ostalo sve imamo, nije loše, samo zdravlje da nas služi", kaže Vera Radovanović iz Dankove mahale.

Nemaju prevoz, ni poštu, ni apoteku. Sreća tu su vlasinski rendžeri da donesu lekove. Sneg i smetovi mogu i njih da zaustave.

"Sad smo se zaglavili. Idemo nazad, dok ne budu putevi pročišćeni mehanizacijom, ne možemo ništa", kaže Radoš Kostadinović iz čuvarske službe PIO Vlasina.

Vrata su jutros malobrojni stanovnici ovog predela jedva otvorili. Lopata se čitavog dana ne ispušta iz ruku.

"Jednostavno radite jedan Sizifov posao, dok napravim krug oko kuće, počistim sneg, vetar ga je već naduvao i napunio, nekad se ne može ni na vrata ući, ali malo je takvih dana, ovaj je takav", kaže meštanka Lidija Arsić.

Visina snežnog pokrivača je 30 centimetara, temperatura nekoliko stepeni ispod nule, pada sneg. Da ima samo struje i da nije povremeno olujnog vetra na Vlasinskom jezeru, prava zimska idila.

Priroda nedirnuta, lepota neopisiva. Gostima koji se teško sreću ne smeta nepredvidiva ćud Vlasinskog jezera.

Miloš Rajković, turista iz Beograda, kaže da je tiho, čist je vazduh i nema mnogo ljudi. 
Čišćenje mahalskih puteva krenuće kad vetar utihne i ovde i desetak kilometara niže u Crnoj Travi, koja je ovoga puta dobro prošla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи