Novi zakon za bolju zaštitu tražioca azila

Nacrt zakona o azilu i privremenoj zaštiti je jedan od rezultata tvining projekta "Podrška nacionalnom sistemu azila u Srbiji" koji je trajao dve godine i koji je Evropska unija finansirala sa milion evra.

Usklađivanjem sa evropskim standardima unapređen je rad institucija koje se bave pitanjima tražilaca azila, poboljšan je rad na terenu i razvijena je podrška integraciji osoba kojima je dodeljena međunarodna zaštita. Nacrt novog zakona o azilu i privremenoj zaštiti donosi brža rešenja.

Načelnik uprave granične policije Milenko Božović kaže da se dobija ubrzana i pojednostavljena procedura i skraćeni rokovi na samim graničnim prelazima što do sada nije bio slučaj. "Očekujemo efikasniji sistem zaštite", dodaje Božović.

Švedska agencija za migracije je vodeći partner u projektu. Švedska se u 2015. godini suočila sa 163.000 tražica azila, neki su prošli zapadnobalkanskom rutom i Srbijom.

Ambasador Švedske Jan Lundin napominje da je migracija večni fenomen.

"Treba primiti azilante na human način, što je Srbija i učinila. Švedska i Srbija će zajednički raditi u ovoj oblasti. Ima, nažalost, zemalja koje sa humanitarnog aspekta nisu uspele da reše problem kao što su to učunile Srbija i Švedska", dodaje Lundin.

I tokom migrantske krize od 2015. videlo se da je sistem azila u Srbiji dobar, ali će ovim projektom biti još bolji.

Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice ističe da je podizanje svesti javnosti o tražiocima azila vrlo važna komponenta.

Da je važan korak usvajanje teksta Zakona o azilu, saglasna je i Delegacija EU u Srbiji pozdravljajući ulogu Beograda i njegov pristup tokom migrantske krize.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара