Nedovoljno prostora u zrenjaninskom Arhivu

Istorijski arhiv u Zrenjaninu očekuje da ove godine poveća prostor za čuvanje dokumentacije. Trenutno imaju depoe od 970 kvadratnih metara, što je nedovoljno, jer je predhodne dve decenije primljena velika količina arhive, posebno preduzeća koja su ugašena.

Istraživači koji dolaze u Istorijski arhiv u Zrenjaninu najčešće traže matične knjige, materijal za pisanje monografija ili dokumente ugašenih preduzeća.

Među 5.700 dužnih metara arhivske građe nije se lako snaći, pa se za traženi dokument mora dozvoliti zaposlenima vreme da ga pronađu.

"Traženi dokument se naručuje danas, a biće mu donet sutra, što se tiče arhivske građe. Što se tiče bibliotečke građe, knjige ili matične knjige, on će biti uslužen za pet-deset minuta", ističe bibliotekar u Istorijskom arhivu Zrenjanin Svetlana Đukić.

Prošle godine je oko 1.000 zahteva bilo vezano za restituciju, a iako su rokovi za podnošenje zahteva za vraćanje imovine istekli.

"I dalje je aktuelna restitucija. Stižu zahtevi iz Agencije za dopunu dokumentacije u zavisnosti od osnova za kojim se oduzimala imovina da li je to u pitanju agrarna reforma, eksproprijacija ili nacionalizacija", navodi Sofija Babić iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Građani često očekuju da se svaki dokumenat može naći u arhivu, ali nije tako. Čest je zahtev za dokumentima preduzeća koja su ugašena, a radi rešavanja nekog imovinskog spora.

Istorijski arhiv nekad jednostavno takva dokumenta nema, jer im nikad nisu ni dostavljena, pošto u takvim slučajevima o onome šta će se predati arhivu odlučuje davalac dokumenatacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара