Sinagoga u Subotici blista starim sjajem

Nakon višegodišnjih radova na restauraciji, obnova subotičke sinagoge je završena. Fasada jednog od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u Evropi sanirana je sredstvima Republike, Pokrajine i grada Subotice, a zahvaljujući donaciji mađarske vlade od dva miliona evra, uređena je u potpunosti i iznutra.

Ono što su budimpeštanski arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab namenili Segedinu, realizovano je u Subotici pre stotinu petnaest godina, zahvaljujući hrabroj odluci jevrejske zajednice da se gradi hram u tada avangardnom stilu mađarske varijante secesije.

Posle decenija propadanja nakon Drugog svetskog rata, sinagogi je u poslednjih nekoliko godina vraćen stari sjaj.

"Mađarski restauratori su najviše uradili na oslikavanju zidova i motiva, kao i na restauraciji kamena i drvenih elemenata. Subotički majstori i zanatlije su radili na drvenariji, na vitražima i ostalim elementima", objašnjava glavni koordinator građevinskih radova Branislav Ćopić.

Ištvan Nađ, predstavnik konzorcijuma izvođača radova, objašnjava da je restauracija sinagoge bila veoma veliki, ali vrlo lep zapada, jedinstven u Subotici u poslednjih nekoliko decenija.

Da se radi o biseru graditeljstva nemerljivog značaja, potvrđuju i stručnjaci.

"Četiri puta je bila na listi sto najugroženijih spomenika kulture na svetu, bila je takođe u Evropi proglašena jednom od sedam najugroženijih spomenika kulture. Dakle, vrednuje je kako lokalna zajednica, tako i na nivou države, ali ona svakako pripada svetskoj kulturnoj baštini", napominje dr Viktorija Aladžić, docent na Građevinskom fakultetu u Subotici.

Sem što će lokalnoj jevrejskoj zajednici služiti za verske obrede, posetioci će kroz stalnu postavku izložbe u sinagogi, moći da se upoznaju sa istorijatom života Jevreja u Vojvodini.

"Biće i u turističkoj funkciji, objekat će biti otvoren za posete. Služiće i za kulturne manifestacije najvišeg ranga", kaže predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš.

U jevrejskoj zajednici kažu da je svečano otvaranje obnovljene subotičke sinagoge planirano za početak marta ove godine uz prisustvo visokih zvaničnika Srbije i Mađarske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво