Orlović: Ivanović je bio evropsko lice Srba sa KiM

Srbi na KiM mnogo su izgubili ubistvom Olivera Ivanovića, kaže za RTS profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović. Navodi da u Mitrovici nakon ubistva vlada muk i strah.

Slaviša Orlović je gostujući u Dnevniiku RTS-a naveo da je Oliver Ivanović bio političar modernih shvatanja, respektovan sagovornik.

"Zalagao se za dijalog, demokratski pristup rešavanju etničkog konflikta, suživot sa Albancima, ali i čvrstu odbranu srpskih interesa", navodi Orlović.

Ističe da je bio evropsko lice Srba sa KiM.

"Bio je drugačiji. Svako ko ga je upoznao zna da je bio vaspitan, uljudan, kulturan, bio je glas razlike i razuma. Imao je dobru komunikaciju i sa Albancima i strancima", rekao je Orlović.

Navodi da je kod Srba na KiM izazivao veliko poštovanje.

"Ono što je Milorad Pupovac za Srbe u Hrvatskoj, to je bio Oliver Ivanović za Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Orlović.

Navodi da nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim i dodaje da je zahvaljujući Ivanoviću opstao sever Kosova.

"Kada su se naše institucije povukle sa KiM, Oliver je ostao i stao na mostu. Zahvaljujući njemu i njegovoj posvećenosti dijalogu, kako sa međunarodnom zajednicom tako i sa Albancima, Srbi su opstali u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Orlović.

Profesor FPN-a ukazuje da Ivanović nije hteo da ode uprkos tome što su mu to svi govorili.

"Letos sam razgovarao sa njim. Imao je svoj stav, on je bio jako vezan za KiM, za Mitrovicu, manastir Dečane jer je tamo rođen. Nije hteo da ode iz Mitrovice, smatrao je da tamo pripada i da bi svojim odlaskom izdao Srbe na Kosovu i Metohiji", navodi Orlović. 

Ističe da u Mitrovici nakon ubistva vlada muk i strah.

"Mitrovici ostaje njegovo političko nasleđe. Među građanima vlada strah i mi svi treba zajedno da radimo na tome da građane Mitrovice oslobodimi tog straha", zaključio je Orlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво