IT smer i na Mašinskom fakultetu

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je novi studijski program Mašinskog fakulteta - Informacione tehnologije u mašinstvu. Trajaće tri godine, donosiće 180 bodova, a godišnje će ga upisivati 50  akademaca. 

"Mašinski fakultet već ima master studije Mašinstvo i informacione tehnologije tako da na ovaj način modernizujemo postojeće osnovne studije. Oko pedesetak novih studenata će se dominantno baviti informaciono - komunikacionim tehnologijama u mašinstvu", kaže dekan tog fakulteta prof. Radivoje Mitrović.

On očekuje da će već od jeseni, od naredne školske godine, moći da upišu prvu generaciju brucoša.

"Na ovaj način Mašinski fakultet ne samo da implementira informacione tehnologije nego jača digitalizaciju svih objekata koji su predmet izučavanja na Mašinskom fakultetu - vozila, letelice, pametne zgrade, čiste sobe", naglasio je Mitrović.

Pojašnjava da je novi studijski program podrazumeva primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u mašinstvu i da se razlikuje od drugih IT smerova na ETF-u, FON-u, Matematičkom fakultetu.

"Zadržavamo osnovni kurs razvijamo mašinsko inženjerstvo, ali nema mašinskog inženjerstva bez veće primene informaciono-komunikacionih tehnologija", zaključio je Mitrović.

Novi ciklus akreditacija počinje u martu pa fakulteti pripremaju nove studijske program podseća rektor Vladimir Bumbaširević.

"Ono što je pre svega značajno, to je da se pored novih studijskih programa radi i na dopunama i na unapređenju postojećih studijskih programa, tako da je to nešto što je kontinuran proces da bi se održao kvalitet nastave", rekao je Bumbaširević.

Univerzitet u Beogradu, koji ove godine obeležava 210 godina postojanja, na Šangajskoj listi nalazi se među trista najboljih svetskih univerziteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво