Erudita sa Golije, u 92. godini piše roman

Ljubiša Živković iz Kosurića ima 92 godine i, uz rad na imanju, izučio je i mnoge zanate - stolarski, kovački, potkivački, zidarski. Pročitao je, kaže, više od 3.000 knjiga. Ističe da je stekao dovoljno životnog iskustva i znanja da je odlučio da i sam napiše roman.

U golijskoj samoći i tišini Ljubiši Živkoviću iz studeničkog sela Kosurići i u desetoj deceniji knjige su najverniji prijatelji i najdraži dar. I ko zna dokle bi stigao, kako kaže, da po volji oca nije prerano prekinuo školovanje.

"Pošao sam u školu 1934. godine, prvi razred svaki dan, drugi razred jedan dan u školi jedan kod kuće, imaš posla, a u treći sam išao malo s jeseni", priča Ljubiša.

U pauzi poljoiprivrednih radova, kasnije i zanatskih, naročito u dugim zimski noćima, Ljubiša je čitao sve što mu je došlo u ruke.

"Čitao sam Zadrugu, Poljoprivrednik, Dobro jutro, Reviju koja ima pouku o poljoprivredi i to sam zavoleo", dodaje vremešni Ljubiša.

Vremenom, pročitao je na hiljade naslova iz studeničke i ušćanske biblioteke, a mnoge knjige dobio je na poklon.

"Od Žila Verna sam pročitao 'Put oko sveta za 80 dana', '20.000 milja pod morem', 'Pet nedelja u balonu', 'Mihail Strogov' i 'Kožni Napoleon'. Andrića obožavam", kaže Ljubiša.

Pre dve godine Ljubiša je počeo da piše roman o svom selu koje se svelo na tri domaćinstva i 11 meštana i beloj kugi koja hara Srbijom.

"Nikoga ne interesuje natalitet. Dve trećine površine Srbije je pusto", ukazuje Ljubiša Živković.

I pored bolnih porodičnih gubitaka i bremena godina, erudita sa Golije pun je optimizma i planova. Želja mu je da završi svoj književni prvenac i doživi da do njegovog sela stigne bolji put.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи