Mirović obišao radove u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na adaptaciji dela zgrade Muzeja Vojvodine i dela zgrade Arhiva Vojvodine, koji će predstavljati novi Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i ocenio da radovi napreduju dobrim tempom.

Igor Mirović je istakao važnost završetaka radova na adaptaciji budućeg muzeja zbog obeležavanja predstojećeg jubileja – stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine ondašnjoj Kraljevini Srbiji, ali i zbog proslave kraja Velikog rata.

Vrednost tog projekta iznosi oko 15 miliona dinara, a radovi su, prema oceni prvog čoveka pokrajinske administracije, počeli na vreme, jer su mesecima unazad planirani, projektovani i koordinirani zajedno sa svim nadležnim institucijama Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja, kao i republičke Vlade.

Napomenuo je da će u dogovoru sa Gradom Novim Sadom i sa Vladom Srbije, pokušati da nađu mesto za jednu veću, obimniju i tehnički moderniju zgradu ili mesto gde će imati više prostora.

"Muzej prisajedinjenja je na neki način privremeno rešenje, ali simbolički značajno jer ćemo po prvi put imati na jednom mestu sve ono što je posebno važno za Srbe u Vojvodini i druge građane, a to je mesto gde ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava, očuvanje jezika i za sve ono za šta su se borili velikani poput Svetozara Miletića, Jaše Tomića, Jovana Jovanovića Zmaja i mnogi drugi", istakao je Mirović.

Muzej prisajedinjenja činiće deo celine na kojoj će se raditi u okviru proslave jubileja, pošto će se u narednim mesecima početi i sa izgradnjim "Parka muzeja", koji će se nalazati na prostoru između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Prema Mirovićevim rečima, trenutno je u toku proces pribavljanja projektne dokumentacije za "Park muzeja", a vrednost tog projekta iznosiće oko 20 miliona dinara.

U okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja početkom februara, održaće se i prva sednica Odbora za obeležavanje tog jubileja, a predsednik tog odbora Igor Mirović najavio je da će se voditi internet kampanja od maja koja će podrazumevati i izradu filma o tom događaju, a u tome učestvuje Ministarstvo kulture.

Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je i da će Grad Novi Sad na novosadskom Trgu republike podići spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, najavljujući tako čitav niz događaja koji će, prema njegovoj oceni, na dostojan način obeležiti taj veliki jubilej.

Obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja je projekat od nacionalnog značaja, dodao je Mirović.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio pokroviteljstvo nad čitavim poslom i mi ćemo u skladu sa raspoloživim sredstvima, ne želeći da ulažemo veliki novac u ovoj fazi, ali sa odgovornošću uložiti određena sredstva. Nemamo izbora, jer narodi koji se dostojno ne odnose prema svojoj prošlosti mogu biti sigurni da neće imati onakvu budućnost koju očekuju", zaključio je Mirović.

Muzej prisajedinjenja prostiraće se na preko 200 kvadratnih metara i biće u potpunosti digitalizovan. U njemu će biti izloženi portreti istaknutih ličnosti tog perioda, kao i svi važni spisi doneti s kraja jeseni 1918. godine, ali brojni drugi muzejski predmeti koji su prethodili prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

"Vojvodina treba da dobije svoj dan"

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da Vojvodina treba da dobije svoj dan koji će se obeležavati kao državni praznik. 

Mirović je rekao da predstavnici Pokrajinske vlade smatraju da je Vojvodina zaslužila da ima svoj dan, iako ga u ovom trenutku formalno nema.

Narednih nedelja ću pokrenuti konsultacije sa predstavnicima naučne i stručne javnosti i poslaničkih grupa u skupštini sa ciljem da Vojvodina dobije svoj dan kroz formalnu odluku koja bi jedan dan definisala kao dan Vojvodine, a druge bitne dane za istoriju pokrajine definisala kao dane koje ćemo obeležavati, naveo je Mirović.

Prvi čovek pokrajinske administracije naveo je da se u prvim konsultacijama kao datum za Dan Vojvodine pojavljuje 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, ali da će biti i drugih datuma koje treba obeležavati.

Mirović je dodao da se drugi dani koje treba obeležavati odnose na dane kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, dane tokom jeseni 1790. godine kada je održan Temišvarski sabor, Blagoveštanski sabor, Međunarodni dan ljudskih prava koji je važan za savremeni kontekst Vojvodine, kao i još nekoliko drugih datuma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи