Selo sa devet stanovnika

Usred Vojvođanske ravnice u selu Laudonovac, broj stanovnika sveo se na devet. Do njih ni jedna saveremena komunalna usluga nije stigla, ali se žale samo na to što nemaju valjan put, pa su zimi kad zaveje odsedčeni od sveta i po nedelju dana.

Selo Laudonovac - dva sokaka sa 20 kuća, devetoro vremešnih stanovnika i četiri ognjišta. Nikada nisu imali telefon, plin, vodovod, prodavnicu, poštu, ambulantu. Školu, pre nego što je sedamdesetih godina zatvorena, pohađala su dva đaka. Nekada stočarski kraj, danas je selo na umoru.

"Put je najveći problem. Vode imamo, curi u avliji, za drva se snađemo, uvek ga ima oko njive", kaže meštanka Bosiljka Krstić.

Do Laudonovca vodi samo atarski put, kojim je, kada pada kiša nemoguće proći putničkim automobilom, a kad zaveje ni džipom.

Branko Krstić napominje na službe za čišćenje snega nekad ne mogu po pet dana i više da dođu u selo.

"Sin juri tamo u opštinu da moli da pročiste put, pre dve godine tu su bili nanosi preko metra, dva dana su probijali dok nisu probili, tako da je jako teško", dodaje Krstić.

I pored surovih uslova života u Laudonovcu, meštani ne žele da napuste svoje selo.

"Ja sam navikao, bunar ne bih dao ni za robnu kuću. Tu mi je njiva, tu mi je bunar, jedino nedostaju prodavnica i ti 'izlazi''", kaže Velibor Dobričinac.

U opštini Plandište bi da pomogunu, ali kažu za afaltni put do Laudonovca trebalo bi 50 miliona dinara, a to lokalni budžet ne može da podnese. Zato će dobiti - pošljunčani put.

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac kaže da se traži zajedničko rešenje i napominje da će lokalna samouprava pozvati svakog meštanina Laudonovca.

"Pošto imamo mnogo napuštenih kuća u Margiti koja je prva uz Laudonovac kao i u ostalim mestima u opštini, želimo da im ponudimo te kuće gde bi se oni preselili. Imam informaciju da od tih devet meštanina četvoro bi se preselilo, a pet ne bi", dodaje Repac.

Nekada je u Laudnovac imao oko 300 stanovnika i još toliko putnika namernika svakodnevno.
Prugom je kroz Laudonovac do 1990. godine saobraćalo šest vozova dnevno i to u jednom pravcu. Život u ovom selu je stao onoga momenta kada su stali vozovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво