Utakmica koja je bila sudbonosna za transplantaciju jetre

Na izmaku 2016. godine, i na krilima 18.000 delija, košarkaši Crvene zvezde pobedili su moskovski CSKA u utakmici Evrolige. Važno veče za Zvezdu, još važnije za deliju Dušana Škiljevića koji je čekao transplantaciju jetre. Pre neki dan proslavio je prvi rođendan svog novog života.

Dušan Škiljević, pacijent sa transplantiranom jetrom kaže da je stvarno na tu utakmicu želeo da ode, iako mu zdravstveno stanje tada nije bilo dobro.

"Otišao sam sa bratom i sa ocem, osećaj je bio fenomenalan, atmosfera takođe. Ja nisam video trenutak kada je mom donoru Zoranu Ašaninu pozlilo, meni je javljeno da dođem na transplantaciju prvog januara, osećaj je bio neverovatan, ne mogu vam to opisati bio sam i presrećan i uplašen u isto vreme", kaže Škiljević, koji i dalje ide na Zvezdine utakmice.

Kaže da je upoznao Zoranovog sina i da bez njih ne bih bio ovde gde je sada.

Jedno "da" i saglanost Zoranove porodice, pored Dušanovog, produžilo je još dva života, bubrege su dobili pacijenti Dečje klinike u Tiršovoj.

"Zaista jedinstvena situacija, svi zajedno smo bili učesnici jedne priče. Za nekoga se ona završila tragično, za nekoga je to bio nov početak, a mi smo samo bili posrednici u svakom smislu", kaže Nataša Petrović, član Tima za transplantaciju, anesteziolog u Urgentnom centru.

Timovi za transplantaciju su uvek spremni, ali broj intervencija zavisi pre svega od porodica donora. Prošle godine, u proseku, u Urgentnom centru mesečno su imali po dve transplantacije.

Prema podacima Urgentnog centra, u ovom trenutku na transplantaciju jetre čeka oko trideseta građana.

"Za pacijnete, moraju da budu hrabri, izdržljivost je najbitnija u svemu ovome, to ja najbolje znam. Mnogo mi je drago što je sve više donora u Srbiji, što se prelazi preko nekih predrasuda, to je jako bitno. Ja ću uskoro potpisati donorsku karticu", napominje Dušan Škiljević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво