Bujošević o dopisu Programskog saveta

U dopisu koji sam dobio od Programskog saveta RTS-a nigde ne piše da se traži da se serija "Nemanjići" ne emituje dok članovi Programskog saveta ne pogledaju bar pet epizoda, izjavio je generelni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ocenio da je to, sudeći po Fonetovoj informaciji, tumačenje predsednika Programskog saveta Milivoja Pavlovića.

Bujošević je u izjavi Fonetu citirao dopis Programskog saveta u kojem se kaže: "Smatramo da bi bilo celishodno da se članovima Programskog saveta, pre početka emitovanja celine serije, na internoj projekciji prikaže bar pet prvih epizoda".

Prema rečima Bujoševića, u drugom delu Pavlovićeve izjave on kaže da je odluka o emitovanju na uredništvu i menadžmentu, baš kako to predviđaju zakoni i propisi na koje se predsednik Programsmog saveta i poziva u svom dopisu predsedniku Upravnog odbora, generalnom direktoru i uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

U Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a se insistira na autonomiji uređivačkih timova i nezavisnosti uređivačke politike, ističe Bujošević.

broj komentara 25 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

snobovi i ništa drugo...

zanimljivo kako nekima ne smeta moderni engleski jezik u sličnim stranim serijama dok im ovde smeta srpski...

(nedelja, 14. jan 2018, 11:58)
Miloš Kanada [neregistrovani]

Bože nas sačuvaj od srpske nesloge

Ova polemika i mešetarenje kvazi stručnjaka koji posle odgledanih petnaestak minuta prve epizode donose “dubiozne” zaključke o, po njima, “promašene” serije govori o tome koliko smo mi sami kovači srpske nesreće kojom smo okovani već decenijama.
Toliko su nam pogledi na umetnost isprani zapadnjačkim standardima i otomanskim “srceparajućim” scenama pa tim proceniteljima srpskog, domaćeg Nemanjića nema primesa tog komercijalizma, vulgarizma i besmislenih detalja kojima su opčinjeni.
Seriju Nemanjići bi trebalo kuditi ili hvaliti posle emitovanja svih epizoda.

(nedelja, 14. jan 2018, 11:57)
Ivan [neregistrovani]

Budimo realni

Gledao sam prvu epizodu "Nemanjića". Iskreno, lakše mi je bilo da shvatim neke istorijske činjenice nego dok sam učio iz istorije. Što je za pohvalu. Ljudi moraju biti svesni da se serija bazira na istorijskim činjenicama i bilo bi glupo da nam se predstavlja neka lažna istorija samo da bi nam bilo zanimljivije, jer nismo mi neki novonastali balkanski narodi pa da lažiramo sopstvenu istoriju. Jedinu primedbu koju imam odnosi se na jezik. Jezik kojim se govori u seriji ne odgovara istorijskim činjenicama. Trebalo se ići na originalnost pa makar i prevod uraditi. Mislim da bi to bilo vrhunski.

(nedelja, 14. jan 2018, 11:15)
Dragoljub [neregistrovani]

android

Ne treba se obazirati na komentare iskomleksiranih forumasa kojima je kritikovanje sve u životu. Treba pustiti da serija traje pa je onda oceniti.A i iskreno u prvoj epizodi igrala je druga liga nasih glumaca.

(nedelja, 14. jan 2018, 11:11)
anonymous [neregistrovani]

Botovi

Ocigledno da komentare na temu Nemanjici pisu botovi...jer sam do sada poslao dvadesetak komentara...i naravno nista nije objavljeno

(nedelja, 14. jan 2018, 11:10)
anonymous [neregistrovani]

Ko ne zeli da gleda Nemanjice, ima Pink i Hepi

Ko ne zeli da gleda Nemanjice, ima Pink, Hepi, isprazne turske serije i sramotne rialiti programe, pa neka to gleda koliko hoce, ocigledno takav program kriticarima Nemanjica uopste ne smeta, Jasno je da je cela galama o seriji o Nemanjicima ustvari usmerena protiv direktora RTS-a i njegovih saradnika, i to bas onda kada je program RTS-a bolji nego ikad, posebno serije. Da nije zalosno i jadno, bilo bi smesno.

(nedelja, 14. jan 2018, 11:06)
Neka puste RTS da radi svoj posao... [neregistrovani]

Izvrsni radnik

Kome se ne svidja ne mora da gleda. Dragan Bujosevic je mnogo uradio od kako je generalni direktor i veliko mu hvala ! RTS ima preko 100 serija, a HRT nesto vise od 45 serija.

(nedelja, 14. jan 2018, 10:59)
anonymous [neregistrovani]

ko je ko u savetu

Ko su članovi saveta?

(nedelja, 14. jan 2018, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Himna

Ne znam šta hoće Pavlović?! Bolje bi mu bilio da se bori protiv šunda na drugim nacionalnim televizijama: realitija, turskih serija, a ovu seriju da prepusti da je na miruu odgledaju gledaoci! Nije serija pravljena za njega, i njemu sličnim, već za nas, narod!

(nedelja, 14. jan 2018, 08:52)
Душан [neregistrovani]

Пуна подршка РТС-у

Иако сам чести критичар две ауторске емисије за непотребни (по мом дубоком убеђењу) анти српски став, у овом случају морам да подржим РТС и наставак серије Немањићи, јер као што је дотични Ласке написао у коментару одлично, ово није документарни већ играни филм или серија.

Немојмо пљувати по сопственој култури упркос чињници да су неке ствари (базирано само на једној епизоди) могле да буду аутентичније. Слажем се и са коментаром сјајног Војина Ћетковића, када је у питању архаичан језик из тога доба, огроман брог гледалаца не би разумео исти.

Подршка.