Doček Srpske nove godine

U gradovima i turističkim centrima Srbije dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara.

U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizovani su koncerti. Veliki broj programa bio je besplatan za posetioce.

Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.

Organizovani su dočeci i u Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima.

Za Srpsku novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: "Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati".

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu – Vasilica.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 09:32)
Rade [neregistrovani]

Sretna Nova godina !!

Zdravlje i mir !!

(nedelja, 14. jan 2018, 09:03)
nada [neregistrovani]

moze i dostojanstveno

ne dozivljavam Srpsku Novu godinu kao nesto posebno,jedino postujem sto je crveno slovo.Prosto tradicija.Mene je odusevio program RTS.Videli smo nase voditelje u drugom svetlu potpuno prirodne,vesele i nasmejane u toaletama i odelima,ni trun od prostote.Odusevilo me veselje bez kiceraja sasvim dostojanstveno i primereno.Mozemo mi i ovako,da budemo oraspolozeni,da nas pesma razgali da se osecamo lepo bez glupih,tupih i "dno dna "ponasanja i psovki.Voditelji su bili sjajni i ceo program je lepo i kulturno osmisljen.

(nedelja, 14. jan 2018, 06:25)
ceda [neregistrovani]

svim

pravoslavcima sretna srpska nova godina puno zdravlja srece i para zeli ceda lapovac

(nedelja, 14. jan 2018, 03:32)
anonymous [neregistrovani]

срећна Нова Година !

срећна Нова Година !

срећна Нова Година!

желим свима лета у делима и у новој години Са новолетием Србија!

Срећна нова година !

Сибир. Русија.

(nedelja, 14. jan 2018, 02:22)
anonymous [neregistrovani]

Срећна Нова православна :)

У новогодишњој ноћи по грегоријанском календару нисам пратио телевизију, а од оних који су пратили чуо сам невероватне похвале на програм РТС-а. Међутим, вечерас сам уз РТС и морам да вам кажем да сам изненађен да сам видео један од најбољих новогодишњих програма који су до сада емитовани у Србији. Напокон нешто за све генерације, са мером пристојности и укуса. Свака вам част на овоме!

(nedelja, 14. jan 2018, 00:46)
anonymous [neregistrovani]

Срећна Српска Нова Година !

Свим Србима и православцима широм света срећна Српска православна нова година. Чувајмо нашу традицију и културу, наше празнике и обичаје јер тако чувамо свој идентитет.