Radoš Bajić: Čiji su Nemanjići

Još se u javnosti nije stišala bura nastala nakon emitovanja prve epizode TV serije "Nemanjići" kojom je RTS želeo da uvaži svoje gledaoce – svečarskim prikazivanjem prve epizode u najudarnijem terminu svog novogodišnjeg programa. Verujem da je Javni servis želeo malo i da se pohvali – što je prirodno. Jer upravo zahvaljujući RTS-u u poslednjoj deceniji stvorena je jedna nova društvena i kulturna institucija na našim prostorima, a to je domaća TV serija, piše glumac i reditelj Radoš Bajić u autorskom tekstu za "Blic".

U sučeljavanju sa enormnom dominacijom stranih TV sadržaja, filmova i serija koje promovišu način života i vrednosti drugih socijalnih sredina i kulturnih ambijenata – nastala je potreba da nacionalna televizija makar subotom i nedeljom u najgledanijim večernjim terminima emituje igrani serijski program domaćih autora.

U kojem se govori srpskim jezikom, gde igraju naši glumci, u čijoj realizaciji svoje pravo na rad i egzistenciju ostvaruje ogroman broj filmskih radnika, umetnika, stvaralaca i umetničkih saradnika – čime pored programske, RTS ostvaruje i veoma značajnu društvenu i socijalnu ulogu.

Ovde ne mogu a da se sa dužnom pažnjom ne setim pokojnog Aleksandra Tijanića. U teškim i turbolentim vremenima, u trusnim društvenim, socijalnim i političkim previranjima, u kojima je, kada je RTS u pitanju, eksplicitno i jedino bilo važno šta će objaviti Dnevnik u pola osam – on je shvatio ulogu i višedimenzionalni značaj domaćeg serijskog programa. Za očuvanje jezika, kulture, folklora, običaja i svih drugih krucijalnih životnih vrednosti naroda koji žive na ovim prostorima. Pa, i za održanje nacionalnog sabira.

Ako se ima u vidu da smo narod koji nema nacionalnu strategiju i u mnogo važnijim i bitnijim oblastima od ove, koji se ni u jednoj oblasti ne drži kontinuiteta već svaka nova garnitura baca sa stola ono što je započela bivša – prosto je čudo da je vođstvo RTS-a predvođeno Draganom Bujoševićem nastavilo sa praksom na kojoj je uporno insistirao Glavonja. Kako su iz milošte zvali čoveka od čijeg pera su strahovali mnogi.

U danima najbrutalnijih napada na RTS u povodu emitovanja jedne epizode "Nemanjića", istine radi – kao čovek koji ne bi znao da bekne o mnogim stvarima, profesijama, sferama i oblastima, a koji se u ovo što piše poprilično razume, usuđujem se da ustvrdim – da je ekipa na RTS-u predvođena Bujoševićem, ne samo predano nastavila sa proizvodnjom TV serija, već da je i po opsegu, po žanrovskoj diferentnosti i po rezultatima otišla mnogo dalje. Što je za svaku pohvalu.

RTS godišnje u saradnji sa eksternim produkcijama snimi i prikaže više od šest TV serija koje su po gledanosti uvek u samom vrhu, koje uposle hiljade učesnika. Koje najvećim delom svojim tehnološkim i produkcijskim kvalitetom mogu da stanu rame uz rame sa najboljim svetskim produkcijama bez obzira na više nego skromne budžete koje autori i ekipe imaju na raspolaganju. Primer za to je nedavno završena jesenja sezona serijskog programa kojeg je emitovao RTS.

I na kraju, reč dve o "Nemanjićima"? Neću ih braniti – braniće se sami. Kao i svaki drugi projekat koji izlazi pred sud gledalaca i naroda. U erupciji osporavanja, pljuvačina, uvreda, nipodaštavnja i napada na RTS i na autore i učesnike ove TV serije – jedan sam od retkih koji je bio i ostao na drugoj strani.

Pozvao sam na uzdržanost, pokazao sam respekt i poštovanje za ogorman trud i napor ekipe i autora, istakao sam neophodnost trpeljivosti uz napomenu da treba sačekati emitovanje većeg dela serije i tada izaći sa kritičkim zapažanjima i sudovima. I na kraju, ukazao sam na nacionalni značaj projekta?

Pitam se, da li bi Albanci na primer, sa takvom žestinom i omalovažavanjem napali TV seriju o svom nacionalnom junaku Skenderbegu? Ma kakva ona bila? Ili Hrvati o svom banu Josipu Jelačiću? Ne verujem?

Primer brutalnog napada na "Nemanjiće" govori nešto drugo? Da smo se kao društvo popeli na tron opšte netrpeljivosti i destrukcije – ali i nešto još prizemnije? Da je artiljerija po "Nemanjićima" zapravo napad na fotelju generalnog direktora RTS-a? Živi bili pa videli...

broj komentara 49 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 14:40)
Zoran [neregistrovani]

Odlična

Serija je odlicna....jedva čekam i ostale!

(nedelja, 14. jan 2018, 09:31)
Дејан [neregistrovani]

Добра намера

Мислим да је серијал о Немањићима требао бити документарног карактера уместо неке врсте играног филма. Наша богата историја треба народу бити објашњена и едукативна. Ако РТС хоће да направи разлику између њеног програма и програма других канала треба да направи велику разлику. Ипак је далеко најозбиљнији на овим просторима

(subota, 13. jan 2018, 23:03)
JADOVAN [neregistrovani]

nastaviti sa epizodama

Bravo Radose care. RTS da nastavi sa epizodama ove serije ma kakve bile.Ostali su samo RTS i Vecernje novosti. Da nece PINK ili HEPI da prikazu Nemanjice. Zna se zasto napadaju ovu seriju.

(subota, 13. jan 2018, 23:02)
Mimi [neregistrovani]

Daljinski je zakon

Iskreno se nadam se da će se serija Nemanjići nastaviti sa prikazivanjem. Ko ne želi, ne mora da gleda.

(subota, 13. jan 2018, 21:48)
anonymous [neregistrovani]

ствар укуса рече ђаво и седе у коприве

А како би било да љубитељи серија "Викинзи" и "Игре престола" наставе да гледају те серије а да "Немањиће" оставе на миру за нас остале?

(subota, 13. jan 2018, 21:32)
juga [neregistrovani]

android

treba nastaviti sa serijom

(subota, 13. jan 2018, 21:28)
anonymous [neregistrovani]

Немањићи

Као и све догађаје у друштву и Немањиће треба одгледати до краја пре него што се изнесу коначни суоиви или стави на страну аутора или критичара, ако ни због чега другог а оно бар због силног труда који је уложен у реализацију ове серије.

(subota, 13. jan 2018, 20:43)
anonymous [neregistrovani]

Iskreno.....

Prva epizoda odlican dokumentarac iz istorije...za mladju populaciju ....ali uz prisustvo nastavnika ...da neodu sa casa........Ja sam sretan i ponosan sto se taj projekat realizirao.......ali da nema "nesto"nema....Napr ona 2 brata od naseg Kralja....dva najobicnija staticara sa dve izvovorene recenice....o Caru Vizantije....ko da je karikatura..Gdje su zvucni efekti muzika karizma....da se gledaoc najezi???jednostavno Nema....

(subota, 13. jan 2018, 20:10)
Mojsinjski [neregistrovani]

android

Kome i zasto smeta serija???

(subota, 13. jan 2018, 20:05)
milannis [neregistrovani]

android

Meni još nije jasno ko se to usudio da na bilo koji način mogao da napadne RTS, kada su u svakom pogledu prešišali sve nazovi televizije, jedva čekam februar i nastavak Nemanjića....