Pripreme za doček Srpske nove godine

Širom Srbije proslava Nove godine po julijanskom kalendaru. U nekim gradovima i turističkim centrima koncerti na otvorenom.

U Beogradu će Srpska nova godina biti obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara.

Po tradiciji, Skadarlija je najpopularnija oko novogodišnjih praznika. Gosti se dočekuju onako kako red nalaže kuvanom rakijom.

"Posle toga služimo novogodišnju večeru koja se sastoji od srpskih specijaliteta, a služimo i naše domaće vino. Goste će zabavljati naš orkestar 'Ima dana', skadarlijska glumica Ljiljana Jakšić, a u ponoć – trubači", navodi Zoran Milović iz restorana "Ima dana".

Mladi se na dnevnim žurkama uveliko zagrevaju za slavlje.

"Počelo je zagrevanje, matine je u toku i spremni smo za novogodišnju noć i za druženje cele noći", kaže Ivan Mitrović iz "Merkada".

U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizuju se koncerti. Ulaznice za nastupe Divne Ljubojević, "Lajbaha", sastava "Imar", čiji će specijalni gost biti Slobodan Trkulja, Kaliopi, Nikole Vranjkovića, Dušana Svilara sa tamburašima i modernog cirkusa "Kabarebre" sa Aleksandrom Dujinom, već su rasprodate.

Ograničen broj ulaznica preostao je za koncert Zorana Predina i Matije Dedića u Novosadskoj sinagogi, Paula Riča iz Francuske, Laga, Klausa i Teče u "Fabrici", Neconea, "Frajdej svega", Jančeza, Rašida i Jeah Lefta u "Kvartetu", a Netiksa, Kodeksa i Senzora u "Firči tink tank studiju", kao i Marčela i "Napetog kvinteta/Mutant urban dens ansambla" u "Gerila baru" i disko večeri u "Ledenoj šumi".

Veliki broj programa biće besplatan za posetioce. 

Doček Nove godine i ove godine će biti organizovan na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar, a u ponoć će uslediti raskošan vatromet.

Organizovani doček Srpske nove godine biće i Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima širom zemlje.

Večeras se ne spava 

U crkvama je naveče praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: "Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati".

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu - Vasilica.

Na dobrobit i radost svih koji slave. Posebno onih koji o Malom Božiću početak julijanske godine veličaju i praznovanjem Svetog Vasilija - Krsnog imena.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 18:56)
,," [neregistrovani]

Срећна Нова година!

][
][

Да Нам је Срећна Нова година!
Све Најбоље!