Težak put do povratka pašnjaka u ruke zakonitih vlasnika

Od 85.000 hektara zemljišta koje je obuhvaćeno restitucijom, u ovoj godini zakonitim vlasnicima biće vraćeno više od 50 odsto, navodi se u Agenciji za restituciju. Zbog toga Hranislav Pavlović iz sela Polumir kod Kraljeva sa više optimizma i nade očekuje da mu se vrati u posed 200 hektara šumskog zemljišta.

Na koju god stranu se pruža pogled prema obroncima Padeža i Čemerna iz sela Polumir, Hranislav Pavlović tvrdi da je to njegova zemlja i šuma. Poseduje tapije i dokumenta iz 1898. godine na ime njegovog dede Jovana Pavlovića.

"Deda je sve isplatio i kupio, 250 hektara. Da je znao, ne bi to ni kupovao. Mnogo je to sada zemlje i šume, ali onda to nije bilo mnogo. Moj deda je bio dobar, jak gazda, među prvima u opštini Ušćanskoj", objašnjava Hranislav Pavlović iz sela Polumir.

Hranislavu su vraćene livade i pašnjaci, ukupno 47 hektara. Ostale su četinarske i listopadne šume.  

"Kažu vratiće se, nema problema. I dan-danas vraćeno nije", kaže Pavlović.

Gotovo svako domaćinstvo u selu ima minimum deset hektara šuma koje nisu vraćene zakonitim vlasnicima. 

Eksploatacija šuma u okolini Kraljeva može svakom domaćinstvu da donese značajnu ekonomsku dobit. Samo od proreda jedne šume može da se dobije i do 300 kubnih metara odlične drvne građe u proseku po hektaru. 

Sela su opustela u tim krajevima. Stariji se još nadaju da će im za života biti vraćena njihova imovina koju bi ostavili svojoj deci ili unucima.  

"Nažalost, što to ne vraćaju, nažalost. Meni dođe da oplačem za tom šumom, a mi smo tu šumu koristili", ističe Rodoljub Radovanović iz sela Polumir.

Hranislav se već obraćao nadležnim državnim institucijama da se ubrza proces vraćanja njegove imovine.  

"Odeljenje Državnog pravobranilaštva u Kraljevu primilo je zahtev Agencije za restituciju u predmetu Tomislava i Hranislava Pavlovića za izjašnjenje na koje smo odgovorili 8. aprila 2013. godine, smatrajući da nema zakonskih smetnji za vraćanje oduzete imovine", navodi zamenik državnog pravobranioca iz Kraljeva Zoran Božović.

Upravni postupak je u toku i Hranislav očekuje da će mu šuma na kraju biti vraćena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво