Diković: Potreban nam je raketni sistem PVO dometa 400 kilometara

Rano je govoriti o konkretnom rešenju, razmatra se više sistema, ne samo S-300, ali mi smo jasno iskazali da nam treba sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara, kaže za RTS načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. General kaže da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije.

Prvi čovek vojske kaže da je u 2018. godini Vojska Srbije dobila snažan impuls i snagu povećanjem zarada, kao i da će se dalje raditi na podizanju morala oružanih snaga.

U intervjuu za emisiju "Dozvolite...", general Diković je rekao da će, osim stalnih zadataka, vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja, a posebna pažnja posvetiće se izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

Govoreći o unapređenjima operativnih sposobnosti vojske, načelnik Generalštaba je istakao više primera unapređenja u ovoj godini.

"Nastavićemo sa realizacijom projekta '1.500' i '1.500 plus'. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost", objasnio je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

"Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz 'Erbasovog' programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17", istakao je Diković.

Napomenuo je da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Na pitanje gde "škripi", odgovorio je da "u vojsci ne sme da škripi" i da se problemi kojih nesumnjivo ima rešavaju veštim komandovanjem i radom pripadnika oružanih snaga.

General Diković smatra da vojska ne treba da se bavi sama sobom, jer institucije koje se bave same sobom nisu od koristi široj društvenoj zajednici.

"Ako vojska ne počiva na čvrstoj disciplini, i ako nema odgovornosti svakog pripadnika vojske, onda ona ima problem. Naša vojska nema taj problem", istakao je Diković.

Greške u reformi vojske

Komentarišući greške u reformi sistema odbrane do 2012. godine, general Diković je rekao da te događaje ne treba posmatrati van konteksta dešavanja, kao i da ne misli da je sposobniji od svojih prethodnika.

"Imali smo mi vrsne generale na čelu vojske, generala Ojdanića, generala Pavkovića, generala Krgu, generala Miletića i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni generali koji su, siguran sam, radili najbolje moguće u datim uslovima", istakao je Diković.

General je ukazao i da su u tom periodu ključne odluke donete van vojske i poštovanja struke "uz prisustvo mentora" koji su imali odlučujuću ulogu u opremanju, organizaciji i sastavu vojske, kao i da je zapostavljeno razijanje nacionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

"Novac od prodaje naoružanja koje je postalo višak posle rasformiranja jedinica, i to u velikim količinama, najvećim delom nije potrošen za modernizaciju i za vojsku, kao što je to tada saopštavano, već je sve otišlo na drugu stranu", objasnio je načelnik Generalštaba.

Dodao je i da vojska danas pokušava da ispravi te greške i da u tome ima veliku podršku vrha države.

Diković je podsetio da je u tom periodu bilo i pozitivnih stvari, i izdvojio razvoj baze "Jug" kod Bujanovca i ustupanje kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" za stanove za pripadnike vojske.

Kako su nastali projekti modernizacije "1.500" i "1.500 plus"

Govoreći o projektima modernizacije "1.500" i "1.500 plus", Diković je rekao da je projekat nastao prilikom posete tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Republike Aleksandra Vučića Specijalnoj brigadi u Pančevu.

"Predsednik je razgovarao sa vojnicima o njihovom naoružanju, opremi i nije bio zadovoljan onim što je čuo i video. Rekao nam je da hoće na pripadnik naše Specijalne brigade bude opremljen kao i pripadnici specijalnih jedinica najmodernijih vojski i da ćemo za to dobiti sredstva", objasnio je Diković.

Rekao je da je suština ta dva projekta da svaki vojnik, bez obzira na to kom rodu vojske pripada, ima naoružanje i opremu kao i pripadnici najsavremenijih vojski, s tim da će se jedinice opremati prema prioritetima.

"Prioritet je na onim snagama koje reaguju brzo u svim slučajevima ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije i dalje tako po redu kako bi se snage angažovale u konkretnim uslovima", istakao je načelnik Generalštaba.

Za nabavke se uglavnim koriste kapaciteti domaće odbrambene industrije koji su ili na sličnom nivou, ili su negde čak i bolji od proizvoda na svetskom tržištu.

Diković je rekao i da su u završnoj fazi strateški dokumenti "Strategija nacionalne bezbednosti", "Strategija odbrane", kao i "Plan dugoročnog razvoja Vojske Srbije za narednih deset godina", gde će se tačno definisati koje sposobnosti vojska treba da ima u narednom periodu.

"Naš cilj je da vojska iz godine u godinu bude sve jača, bolje opremljena i bolje osposobljena. U celini da bude osposobljena da odgovori na sve pretnje po bezbednost građana Republike Srbije", naglasio je Diković.

O nabavci sistema PVO velikog dometa

Komentarišući medijske napise o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, i da se razmatra koji su sistemi najbolji za konfiguraciju teritorije Srbije, kao i za efikasnost.

"Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme", objasnio je Diković i dodao da još nije vreme da se govori o konkretnom rešenju.

"Jasno smo iskazali da nam je potrebna protivvazduhoplovna odbrana koja može da vodi borbu na daljinama od preko 400 kilometara. Koji će to sistem biti, videćemo. Doneće se odluke kao što su se i do sada donosile", naglasio je Diković.

General je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da će 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba je naglasio i da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na proširenje spektra potrebnih sposobnosti Vojske Srbije, da se stvari u svetu brzo dešavaju, kao i da je sve prisutnija i opasnija pretnja po bezbednost iz sajber prostora.

Potrebno je, kako je rekao, da vojska usavrši komandno-informacione sisteme kako bi imala realnu sliku o dešavanjima na potencijalnom bojištu, odnosno prostoru gde se mogu izvoditi borbena dejstva.

Diković je ukazao i na to da se način dejstva terorista menja poslednjih godina i da vojska radi i preventivno na zaštiti građana, kao i na određivanju snaga koje bi mogle da reaguju u slučaju terorističkih pretnji i napada.

Načelnik Generalštaba je zaključio da će u narednim godinama biti sve više bezbednosnih izazova i da treba da radi na podizanju kapaciteta društva i vojske za odbranu.

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 10:18)
anonymous [neregistrovani]

Сви сте у праву

@Branko

Није грешка. Обојица сте у праву, јер системи С-400 (као и С-300) у исто време могу да користе различите ракете, различитих намена и различитих даљина и висина - 48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6Е3, 9М96Е, 9М96Е2 и ракета 40Н6Е.

(nedelja, 14. jan 2018, 03:40)
Крај [neregistrovani]

С-300 систем

Ако ово видиш, знаш шта требаш да радиш.

(nedelja, 14. jan 2018, 03:09)
anonymous [neregistrovani]

Nije dovoljno

S300 i S400 zahtevaju ozbiljnu podršku sa drugim sistemima PVO kao što je TOR i Pancir, BUK, kao i sredstva radio elektronke borbe (krasuha), kako bi se skupoceni S300 i S400 zaštitili od niskoletećih krstarećih raketa i malih dronova. Takođe je potrebna ozbiljna mreža visokosofisticiranih radara otpornih na ometanje koji uključuju i pasivne radare i radare za praćenje objekata iza horizonra, koji su svi umreženi u jedinstven sistem PVO. Ovo zemlja veličine Srbije ne može sebi priuštiti jer nema sredstava da sve to kupi, kao ni da tehnički i logistički održava. Najbolja je opcija da se rusima dozvoli da izgrade vojne baze u Srbiji, pa da oni svojim oružjem štite Srbiju. U tom slučaju niko se nebi usudio da se igra sa Srbijom jer bi Rusija bila garant njene bezbednosti.

(nedelja, 14. jan 2018, 00:17)
Saša [neregistrovani]

PVO

Prijatno sam iznenađen da neko dobro vlada materijom! Svaka čast! Za Srbiju i ako je i to moguće nekoliko BUK 3 (znatno je moderniji od BUK 2) i valjao bi narednih bar 20 godina. S-300 i najmodernija verzija je na samom tehnološkom kraju! Živela Srbija!

(subota, 13. jan 2018, 23:13)
anonymous [neregistrovani]

Вероватно мала грешка

Систем који гађа циљеве на 400 км у даљину данас не постоји, осим С-400 и то са најновијом ракетом повећане даљине 40Н6Е, која уништава аеродинамичке циљеве на растојањима преко 400 км. Али то ми не можемо себи ни да приуштимо, нити се то извози и да имаш пара. Можда је вероватно генерал мислио на даљину откривања циља или на пречник (а не полупречник) покривене зоне.

(subota, 13. jan 2018, 22:51)
Branko [neregistrovani]

domet

Greska pogresno si obavesten domet s-400 je do 400 km a radara tacno 600 km i to ne samo aerodinamickih ciljeva i do visine od 50 km.A mislim da je s-500 jos i dalje i do 180 km visine.

(subota, 13. jan 2018, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

kom

Vecina komentara je promasila temu.
Moderno naoruzanje nam treba, kao i profesionalna vojska.
Obavezno sluzenje vojnog roka nam ne treba, jer se pokazalo pogresno.

(subota, 13. jan 2018, 20:33)
anonymous [neregistrovani]

Obavezno sluzenje

Vojnog roka i musko i zensko......pa umjesto divljanja i orgijanja u nocnim klubovima....alkolizirani i pod raznim opojnim sredstvima......malo budenje u 5..fiskultura..namjestanje kreveta zastava himna...uredjenje okolisa...obuka....ucenje istorije i kulture srpskog naroda.....bar 6mj.......Sta tu ima negativno????aaa da trebaju gospoda ustati u 5....

(subota, 13. jan 2018, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

Iskander-M

Iskander-M operational range 50 km -400–500 km

(subota, 13. jan 2018, 19:47)
anonymous [neregistrovani]

gluposti

Ljudi znate vi sta znaci domet 400km? Poredjenja radi s-400 ima domet za obaranje aerodinamicnih ciljeva 250 km dok americki sistem patriot ima domet 160 km, a opseg pokrivenosti radarom s-400 ima 600km dok patriot ima 150km. Tako da ovo sto je on rekao moze da znaci samo pokrivenost radarom sto znaci moze da otkrije ciljeve ali ne moze da obara, sto znaci s-300 ima manji domet od s-400 mozda parira malo patriotu po specifikacijama.