"Nacrt izmena Ustava za pravosuđe sledeće sedmice"

Sledeće sedmice biće objavljen Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa radi javne rasprave, nakon koje će biti upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje, izjavila je "Tanjugu" ministarka pravde Nela Kuburović.

Nela Kuburović precizirala je da su ustavni amandmani rađeni u saradnji sa nekadašnjim članom Venecijanske komisije, koji sada radi ispred Saveta Evrope Džejmsom Hamiltonom.

"Gospodin Hamilton je juče završio drugu posetu Beogradu, tokom koje su finalizirani konačni amandmani koje će Ministarstvo pravde objaviti tokom sledeće nedelje. Krenuće javna rasprava, održaće se nekoliko okruglih stolova, a Nacrt će nakon završetka javne rasprave biti upućen Venecijanskoj Komisiji", precizirala je ministarka.

Očekuje da će se Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa naći na redovnom zasedanju Venecijanske komisije tokom juna meseca.

"Nakon toga, mislim da imamo mogućnost da uputimo predlog amandmana Vladi Republike Srbije, koji će se potom naći u skupštinskoj proceduri", napomenula je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, ustavne promene se odnose se na jačanje pravosuđa, postupak izbora sudija i tužilaca, isključenje uticaja izvršne i zakonodavne vlasti kada je reč o procesnom izboru, kao i na promene sastava Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

"Ministarstvo pravde se zalaže da se ukine i postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcija na trogodišnji mandat, a nakon završetka javne rasprave videćemo da li će to rešenje da ostane", napomenula je Kuburovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво