Novi ledolomac gradiće se u Srbiji

Država će ove godine sopstvenim novcem izgraditi specijalno plovilo – ledolomac i za tu svrhu je obezbeđeno oko tri miliona evra.

U slučaju niskih temperatura i pojave leda, kao što je to bio slučaj početkom prošle godine, biće kao i tada, angažovani mađarski i rumunski ledolomci, ali i srpski "Greben".

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za Tanjug da se u prethodnom periodu na redovne godišnje javne nabavke Republičke direkcije za vode, za usluge angažovanja ledolomaca na Dunavu, (u zoni od 1.333 do 1.170 kilometra kao i u zoni ušća Tise i Save u Dunav), niko nije javljao.

Ranije je postojala ideja da se kupi najmanje dva ovakva broda, međutim, za sada je jedino izvesno da će se u Srbiji praviti jedan ledolomac.

"Vlada je za 2018. godinu obezbedila finansijska sredstva od 300 miliona dinara za izgradnju jednog ledolomca. U tom smislu će u ovoj godini započeti postupak izgradnje specijalnog plovila, pre svega pokretanje postupka javne nabavke za projektovanje, tehničke kontrole dokumentacije, a na osnovu nje i postupak same izgradnje ledolomca", navode u ministarstvu.

Cena projektovanja, izgradnje korita i opremanja ledolomca, dodaju, iznosi okvirno oko tri miliona evra.

Što se tiče ledolomca ''Greben'', kažu, on je spreman, redovno se prati vremenska prognoza tako da za sada, napominju, nema potreba za angažovanjem.

"Odbrana od leda se proglašava ukoliko su usled stvaranja, pokretanja i nagomilavanja leda na vodotoku ugroženi objekti na vodotoku i priobalje", objašnjavaju u ministarstvu.

U odbrani od leda u Srbiji prošle zime, učestvovali su mađarski ledolomci, dva ledolomca na sektoru od zajednickog interesa i dva na sektoru od Plavne kod Vukovara u Hrvatskoj do Beograda.

Angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu, u ovoj zoni, koštalo je 243.323 evra, a od ovog iznosa po osnovu dogovorene raspodele troškova, obaveza srpske strane je 60.831 evra.

Takođe, za ledolomaca na delu Dunava nizvodno od Plavne do Beograda, u periodu od 18. januara do 12. februara prošle godine plaćeno je 284.451 evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво