Istorijski i kulturni značaj Prve kragujevačke gimnazije

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, u kojoj je pre nedelju dana podmetnut požar, završeno je raščišćavanje i rade se projekti za sanaciju škole. Sutra će biti organizovan donatorski doručak, za sve koji žele da pomognu da se prva gimazija na srpskom jeziku što pre obnovi. Škola, koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture, simbol je ne samo Kragujevca, već začetnik obrazovanja u Srbiji.

Kao i 1947. godine, kada je prvi put seo u njenu klupu, 81-godišnji Đorđe Paunović sa strahopoštovanjem ulazi u Prvu kragujevačku gimnaziju. Bio je njen đak, profesor, direktor. Danas je čuvar uspomena i sećanja.

"Uvek klecaju kolena, evo i danas kada smo ulazili ovde. Ona je svetinja u koju se ulazi sa jednim posebnim osećajem ljubavi, poštovanja, odanosti", rekao je Đorđe Paunović.

Prva kragujevačka gimnazija povezuje tri veka kontinuiranog školstva u zemlji.

Otvaranje modernih škola bio je preduslov za emancipaciju i svrstavanje Srbije u red modernih država, kako je govorio Vuk Karadžić, nagovarajući Miloša Obrenovića da osnuje Višu školu 1833.

"Imala je tada 34 učenika i jednog profesora. Zakonom Miloša Obrenovića iz 1835. godine, znači, prvim Zakonom o obrazovanju, ona je promenila naziv u Gimnazija, i taj Zakon je ujedno poslužio da se otvaraju gimnazije i u ostalim mestima Srbije", kaže istoričar Predrag Ilić.

Monumentalna zgrada sagrađena je 1887. godine, po bečkom projektu u stilu neoklasicizma.

U njenim klupama sedela su imena koja su stvarala srpsku istoriju – vojskovođe, akademici, predsednici vlada, streljani đaci i profesori, naučnici, umetnici...

Danas je u njoj oko 1.200 učenika.

"Shvatila sam šta znači biti deo jedne velike tradicije i istorije koju treba poštovati. Ono na šta mene konkretno podseća gimnazija, jesu ta neraskidiva prijateljstva, ta ljubav i emocije koje gajimo prema ovoj školi", ističe Gabrijela Ćirković, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

Ponoseći se tradicijom, školujući najbolje, gimnazija ima status škole od posebnog nacionalnog značaja. Kao i kada je podizana, i danas u njenoj obnovi učestvuju građani.

Zvono obrazovanja ovde se oglašava 185 godina.

broj komentara 0 pošalji komentar