"Nadležni dužni da otklone dileme u vezi kamera"

Poverenik za informacije od javnog značaja upozorio je da su nadležni dužni da otklone dileme u vezi sa novim kamerama za video-nadzor u Beogradu navevši da je u toku postupak nadzora pokrenut u decembru prošle godine.

Povodom pojačanog interesovanja javnosti za kamere neutvrđenog porekla na ulicama Beograda u prvoj fazi nadzora zatražena su izjašnjenja od Gradske uprave grada Beograda i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Gradska uprava je na navedeni zahtev Poverenika dostavila izjašnjenje prema kome ona ne stoji iza postavljenih kamera, a MUP se u ostavljenom roku nije izjasnio pa mu je upućena urgencija," navodi Poverenik u saopštenju.

Po oceni Poverenika interesovanje javnosti dodatno je pojačano zbog kontradiktornosti u izjavama koje su povodom postavljanja kamera davali funkcioneri grada i MUP-a koje su prenosili mediji.

"Dostavljeno izjašnjenje Gradske uprave je formalno, zvanično i shodno tome relevantno, u suprotnosti je sa nekim izjavama gradskog menadžera, a MUP je prvo izdao saopštenje da ne stoji iza postavljenih kamera, potom je usledila izjava ministra koja je zvučala drugačije, pa je nakon toga usledilo saopštenje da je ministrova izjava od strane medija pogrešno interpretirana, da je MUP samo menjao postojeće, ali da nije postavljao nove kamere," navodi Poverenik.

Poverenik smatra da su, nezavisno od postupka nadzora, grad Beograd i MUP dužni da javnosti prezentiraju sve relevantne informacije o ovom slučaju i otklone kontraverze i dileme u vezi sa osnovom, svrhom i potencijalima kamera koje se postavljaju radi video-nadzora.

S tim u vezi, poverenik podseća da je u radnoj verziji Zakona o policiji, pored ostalog, bilo predviđeno da jedinice lokalne samouprave mogu na javnim mestima uspostavljati različite tehničke sisteme uključujući i "sisteme inteligentnog video-nadzora".

Poverenik je tada ocenio da kao prvo nema logike ni opravdanja da se ovlašćenja za lokalnu samoupravu utvrđuju Zakonom o policiji, a drugo, da uspostavljanje posebno opsežnih i invazivnih obrada podataka o ličnosti, kao što je sistem inteligentnog video-nadzora, treba da bude predmet posebne analize i odluke i da svakako podrazumeva prethodnu procenu rizika po prava građana.

Predlagači su prihvatili argumente Poverenika, pa su ove odredbe izostavljene iz konačne verzije Predloga zakona o policiji, koji je trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini.

Poverenik upozorava da ne bi bilo ni dobro ni prihvatljivo da se nakon toga "na mala vrata", pod formom nekakvih "strategija" ili "pilot projekata" pristupa uspostavljanju tehničkih sistema sa svojstvima koja podrazumevaju vršenje tzv. "inteligentnog video-nadzora".

Poverenik očekuje da jasnim i nedvosmislenim informacijama nadležni iskluče moguće dileme u vezi sa ovim, a po okončanju postukpa nadzora će o rezultatima i preduzetim merama obavestiti javnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво