Vukosavljević: Dan Ćirila i Metodija – državni praznik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uveren je da će Srbija ove godine proslaviti Dan Ćirila i Metodija kao državni praznik, čime će se, kako ističe, "nadoknaditi kulturološki zaostatak" u odnosu na druge slovenske zemlje.

Inicijativa da 24. maj ubuduće bude državni praznik potekla je iz Ministarstva kulture, ali je predlaganje Narodnoj skupštini nadležnost Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

"Mi smo u ovom trenutku jedina slovenska zemlja u kojoj Dan Ćirila i Metodija nije državni praznik. Sve druge države obeležavaju to kao državni praznik i kao neradan dan", rekao je Vukosavljević danas na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je naglasio da treba biti obazriv prema neradnim danima, jer ih ima dosta, pa je njihov predlog da Dan Ćirila i Metodija bude državni praznik koji će se obeležavati radno.

Razlog za inicijativu je, kako ističe, jasan sam po sebi, imajući u vidu neprocenjiv značaj Ćirila i Metodija za ukupan slovenski svet i da je "reč o istorijskom i kulturološkom utemeljenju".

"Ako poslanici pozitivno budu reagovali, mi ćemo nadoknaditi kulturološki zaostatak u simboličkom polju", dodao je Vukosavljević.

On je naglasio da svi praznici imaju svoju simboliku. "Mi mislimo da obeležavanje dela i uspomene na Ćirila i Metodija dolična i razumna stvar i temelji se na principima kulturne politike ovog ministarstva", istakao je Vukosavljević.

Braća Ćirilo i Metodije, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, decenijama se proslavljaju u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, a u Srbiji se Dan Ćirila i Metodija do sada skromno obeležavao kao Dan slovenske pismenosti.

Izrada medijske strategije u završnoj fazi 

Ministar Vukosavljević je rekao da je medijska stretagija u završnoj fazi i da će tekst biti gotovi u narednih par nedelja.

Vukosavljević je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je tekst strategije gotov 90 posto, da su ostale još "neke finese" i da radna grupa intenzivno radi.

"Ja sam pre mesec dana rekao da će medijska strategija biti gotova do kraja januara, iskreno, uveren da će taj rok biti poštovan, ali nismo na terenu štoperice i ako ne bude krajem januara, biće u prvoj sedmici februara", pojasnio je ministar.

Dodao je da se iz različitih razloga već godinu dana bave medijskom strategijom i da je bolje da se dâ još nedelju dana ako je potrebno. 

"Važno je da je sve to u završnoj fazi i mislim da će tekst biti okončan u narednih par nedelja", rekao je Vukosavljević.  

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 10. jan 2018, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Onda neka se slavi

182,5 dana! Da se izslavi pa da nešto i radimo!

(sreda, 10. jan 2018, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Neradni dani

Kod vecine privatnika ima godisnje cetiri neradna dana: nova godina, Bozic, Veliki petak i Vaskrs.

(sreda, 10. jan 2018, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Praznik

Normalno da treba da se slavi

(sreda, 10. jan 2018, 18:28) - ljubica [neregistrovani]

praznik

Rodjena sam decembra 1940 posla sam posle rata u skolu u makedoniji je sv.kiril i metodije uvek se slavio kao verski skolski i drzavni praznik.

(sreda, 10. jan 2018, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Previše neradnih dana?

Proverite koliko Srbija ima neradnih dana u odnosu na npr. Nemačku, pa će biti jasno da to nema nikakvog uticaja na produktivnost države!

(sreda, 10. jan 2018, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Одговор

Е, па, мораш да прочиташ нешто како би разумео одговор на питање!

(sreda, 10. jan 2018, 16:04) - Сеновић [neregistrovani]

Блејач

Нека ми неко објасни зашто ћемо да празнујемо ову двојицу.