NVO sa vladom zajedno protiv droge

Procene su da u Srbiji postoji oko 50.000 zavisnika od droge, Vlada Srbije prepoznala je potrebu da se u borbu protiv narkotika moraju uključiti svi segmenti društva pa je danas vladina Kancelarija za borbu protiv droga potpisala Memorandum o saradnji sa 11 organizacija civilnog društva (OCD) koje deluju u toj oblasti.

Organizacije civilnog društva, kako je istakao direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbije Milan Pekić, imaju lakši pristup krajnjim korisnicima i ljudima koji imaju problem sa drogama, a i u svom radu već su ušle u tu problematiku.

"Tu vidimo svoju šansu, da preko OCD sprovodimo planove i programe koje Srbija donosi - od prevencija, do lečenja i smanjenje štete onim ljudima koji su u problemu sa drogama. Radećemo preventivno sa OCD edukaciju, koja je zaista neophodna, da se shvati i podigne svest o štetnosti narkotika", kaže Pekić.

U praksi, objašnjava on, potpisivanjem Memoranduma jednostavno se dobio osnov saradnje, a Kancelarija, prema rečima njenog direktora, namerava da na najbolji način iskoristi sve prednosti koje imaju OCD i njihove aktivnosti.

Nacionalna strategija za borbu protiv droga 2014-2021 i Akcioni plan te strategije, kaže Pekić, predvideli su da OCD uzmu aktivniju ulogu u njenom sprovođenju i istovremeno, na taj način, suprotstavljanju posledicama koje nastupaju upotrebama narkotika.

Kada je procena zavisnika od droge u pitanju, Pekić kaže da Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" vodi evidencije i da po njoj postoji oko 30.000 evidentiranih zavisnika, a da je procena da postoji još oko 20.000, te ukupno od droge u našoj zemlji ima oko 50.000 zavisnika.

Marihuana je najrasprostranjenija vrsta droge u Srbiji, kaže Pekić i navodi da je to zato jer je kod nas klima pogodna za njeno uzgajanje, a da u našu zemlju heroin dolazi sa istoka, dok sintetičke droge dolaze iz pravca zemalja zapadne Evrope.

"Moram da istaknem da je prošle godine MUP ostvario izuzetne rezultate, zaplenili su ogromnu količinu narkotika, samim tim presekli i veliki broj lanaca međunarodnog krijumčarenja i sarađuju zaista sa veoma eminentnim svetskim agencijama i ponosni smo na njih što su uradili tako dobar posao", rekao je Pekić.

Nebojša Đurasović iz Udruženja "Prevent" rekao je da se njegovo udruženje već 13 godina aktivno bavi borbom protiv bolesti zavisnosti i da ozvaničavanje saradnje sa Kancelarijom za borbu protiv droga za njih predstavlja veliki korak, prepoznavanje rada i mogućnost zajedničkog nastupa na ovom polju.

"Mi smo jedna od OCD koja aktivno radi na terenu, sprovodi programe, kako u oblasti prevencije bolesti zavisnosti, tako i u oblasti smanjenja štetnosti, direktnog rada sa korisnicima. Kancelarija za borbu protiv droga partner je koga smo čekali godinama da se pojavi i da zajedno sa njim možemo nastupiti i prema domaćim akterima, ali i prema stranim donatorima", rekao je Đurasović.

Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga potpisala su udruženja "Nova plus", "Izlazak", "Mreža", "RE generacija", "Prevent", "Duga", "Jazas" iz Požarevca, kao i iz Novog Sada, "Kokoro" i "Zemlja živih".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво