Srbiji 2,7 miliona evra bespovratnih sredstava od Norveške

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će Srbija će od Norveške dobiti 2,7 miliona evra bespovratne pomoći za različite projekte, od kojih je za pomoć MUP-u za harmonizaciju u borbi protiv sajber kriminala i trgovine narkoticima, opredeljeno 1,68 miliona evra.

"Za projekat jačanja jedinica Evropola namenjeno je 78.000 evra, a direktan grant od 380.000 evra namenjen je Ministarstvu za rad, odnosno inspekcijama za suzbijanja rada na crno", navela je Joksimovićeva.

Ministarka je u Vladi Srbije sa norveškim ambasadorom Arne Sanes Bjornstadom otpisala Memorandum o razumevanju između njenog ministarstva i Ministarstva spoljnih poslova o razvojnoj pomoći Norveške.

"Norveška već dugo pruža razvojnu pomoć Srbiji, ne samo u procesu evropskih integracija već u sveukupnom reformskom procesu koji prati određena poglavlja poput poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju vladavinu prava, bezbednost i pravdu", rekla je Joksimovićeva. 

Ministarka je precizirala da je Norveška u poslednjih 10 godina pomogla Srbiji sa više od 100 miliona evra bespovratne pomoći i izrazila nadu da će se uspešno nastaviti saradnja Ministarstva za evropske integracije Srbije i MSP Norveške posebno u pogledu odabira projekta i dostupnih izvora finansiranja.

Prema njenim rečima, Ministarstvo za evropske integracije je koordinator u identifikaciji projekata i dostupnih izvora finansiranja kako ne bi došlo do zaduživanja za one projekte koji mogu biti podržani od razvojnih partnera.

Joksimovićeva je navela da je razvojna pomoć usmerena za unutrašnji razvoj Srbije - što je cilj evrointegracija, i postizanje održivosti reformskog procesa, ali i za suočavanje sa brojnim globalnim izazovima, ne samo kao zemlja kandidat već i kada postanemo članica EU.

Na taj način donatori, kako je rekla Jokimovićeva, jačaju svoju vidljivost i dobar imidž, a Srbija će, kako bude napredovala u procesu evropskih integracija postati u jednom trenutku, ne samo primalac, već zemlja koja će svoje znanje i iskustvo, ali i novac staviti na raspolaganje onima kojima je to potrebno.

Napomenula je da su odnosi između dve zemlje u uzlaznom trendu, te da je Norveška važan partner.

Norveški ambasador reka je da podržava Srbiju u evropskim integracijama, kao i njen socijalni i ekonomski razvoj.

"Nismo članice Evropske unije, ali smo na zajedničkom ekonomskom tržištu", naveo je Bjornstad i naveo da Norveška pravi plan koji će uključiti i Srbiju.

Bjornstad je istakao da Norveška shvata Srbiju, ne samo kao partnera, već kao prijatelja.

broj komentara 0 pošalji komentar