Francuski humanitarci pomažu ugroženim Požežanima

Humanitarna organizacija Francuska narodna pomoć postoji u Srbiji duže od dve decenije. U Požegi pomažu ne samo izbeglima i raseljenima, već i žiteljima lokalne zajednice. Božićna i novogodišnja zabava za decu sa invaliditetom, korisnike socijalne pomoći i najmlađe raseljenike sa Kosmeta, postala je tradicija koju francuski humanitarci neće prekidati.

Humanitanu misiju u Požegi započeli su pre više dvadeset godina pomažući nevoljnicima sa prostora zahvaćenih ratom u Jugoslaviji, koji su utočište pronašli u Požegi. Te akcije proširile su granice misije, humanitarci su zavoleli Srbiju i malu lokalnu zajednicu u kojoj su naišli na toplo gostroprimstvo.

"U početku je naša misija prvenstveno bila humanitarna pomoć, a sada je to preraslo u druge vrste pomoći - kulturnu i obrazovnu saradnju. Posebnu pažnju posvetili smo obrazovanju mladih i zdravlju celokupne lokalne zajednice", kaže Rolan Penišu iz Francuske narodne pomoći.

Tako su iz Francuske dopremljene velike količine sanitetskog materijala, ali i pomoć u opremi i tehnici.

"Zahvaljujući njihovoj pomoći Dom zdravlja bio prvi u Požegi, koji je imao kompletnu informatičku opremu koja je i sada u funkciji", ističe direktorka te zdravstvene ustanove Vera Matović.

Pritekli su u pomoć i kada je Požega bila pogođena poplavom. A posebnu pažnju posvetili su deci sa smetnjama u razvoju, osobama sa invaliditetom, socijalno ugroženim kategorijama, starima.

Meštanka Dušica Mihajlović kaže da ugrožene kategorije građana ne bi ni imale doček Nove godine da ga francuski humanitarci nisu organizovali.

Zajedničko izvođenje kola simbolizuje upravo osnovnu ideju francuskih humanitaraca, da ceo svet bude bez ikakvih podela i barijera, i da među svim ljudima vlada solidarnost i ljubav.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво