Godina jubileja u Srbiji

U 2018. državnom manifestacijom biće obeležen vek od prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Pre isto toliko vremena završen je i Prvi svetski rat, a stvorena i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Period od pola veka kasnije obeležile su velike studentske demonstracije 1968. Kako treba obeležiti ove datume?

Bez straha, i pred policijskom palicom – studenti. Američki demonstriraju protiv rata u Vijetnamu, evropski žele bolji život, jugoslovenski kraj crvenoj buržoaziji. Počelo je fizičkim obračunom sa policijom na Novom Beogradu, nastavilo blokadom fakulteta, završilo Titovim priznanjem da su u pravu. Od tada je prošlo pola veka.

"To je trenutak kada su beogradski studenti po idejama bliski Berkliju, Sorboni, pokazuje koliko je Beograd bio svet. To je poslednji nenacionalistički pokret Jugoslavije, posle toga su uglavnom bili nacionalistički. Treba ih se podsetiti na neki avangardan način, nekim možda performansom u Kapetan Mišinom zdanju kao što je tada bilo", kaže istoričar Predrag Marković.

Događaji koji će sigurno biti obeleženi, neki i na visokom nivou sežu dublje u istoriju. U drugoj polovini godine biće vek od događaja s jeseni 1918. godinem proboja Solunskog fronta, kraja Prvog svetskog rata, konačno i stvaranja Kraljevine SHS.

Od nastanka prve zajedničke države, za istoričare, važnije je ono što je prethodilo –prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

"Od te velike ideje, u mnogim aspektima tragične ideje ono što je ostalo u 21. veku je Vojvodina kao deo Srbije. To je jedino što je ostalo od Jugoslavije, jedino od svih ciljeva što smo imali", navodi Marković.

"On je u istorijskom smislu nemerljiv, jer predstavlja konačan izraz viševekovne državotvorne težnje našeg naroda sa ove strane dunava. Koji je na periferiji jednog velikog carstva uspeo uprkos velikim i ogromnim pritiscima da očuva svoj jezik, pismo, kulturu, običaje i narodno ime", dodaje istoričar Nemanja Starović. 

Priznanje tadašnjim težnjama odaće i država. Najavljen je centralni događaj u Beogradu, a u Novom Sadu gde je i pročitana odluka, otvaranje Muzeja prisajedinjenja. Predlog istoričara je da se kod tako važnih datuma, i drugim sadržajima događaj spusti među narod.

"Neobično je važno pokušati da se značaj ovog jubuleja približi i širokim narodnim slojevima. To se postiže između ostalog i proizvodnjom kvalitetnih dokumentarnih igranih medijskih sadržaja. Bitno je i to što Narodna banka Srbije priprema izbacivanje kovanice posvećene ovom jubuleju koji će se u jednom momentu naći u džepu svakoga od nas", kaže Starović.

Prethodno, na leto, jubilej će obeležiti i RTS. Na dan kada se, pre šest decenija, Televizija Beograd prvi put obratila gledaocima, a emitovan i prvi Dnevnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво