Transplantacija – nada za obolele

Uoči Nove godine, porodica pacijenta kome lekari i medicina više nisu mogli da pomognu, dala je saglanost za transplantaciju. U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu dvoje građana dobilo je nove bubrege, a transplantacioni tim Urgentnog centra u Beogradu, 38-ogodišnjem Goranu, presadio je jetru.

Tešku bolest jetre imao je poslednjih šest godina i transplantacija je bila jedini lek. Goran Jovičić je u petak pred Božić, a posle razgovora za RTS otpušten na kućno lečenje.

"Pozdravljam sve ljude koji su donori, koji žele da budu donori, koji će svim srcem pokušati da ako se njima ne daj bože nešto desi, da spasu nekoliko života. Ja nisam imao drugačiju mogućnost nego da dobijem organ, tako da sam spasen jednom izuzetnom osobom koja je nažalost izgubila život ali sam ja dobio šansu u životu i moram je čuvati i negovati", kaže Goran Jovičić iz Beograda.

U Srbiji je u protekloj godini bilo najviše donora i najviše transplantacija. Ipak, i dalje na tu intervenciju čeka veliki broj građana. I do nastavka pregovora sa organizacijom Evrotransplant o pretpristupnom članstvu, Srbija potpisuje Ugovor o saradnji sa Italijom, gde već na transplantaciju jetre i koštane srži o trošku države odlaze naša deca.

"Najveći broj donora je bio prošle godine, najveći broj transplantacija srca, nešto na šta sam izuzetno ponosan, 90 produženih života. U utorak potpisujemo ugovor sa italijanskim Ministarstvom zdravlja i njihovim Odsekom za transplantaciju, gde će naši hitni pacijenti biti na njihovoj listi, da mogu hitno da dobiju organ, ako im je potreban", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Važna vest i za obolele od retkih bolesti. Pored već predviđenih milijardu i 500 miliona u budžetu, država je obezbedila dodatni novac, tako da će neophodnu terapiju u najskorije vreme dobiti oboleli od morkio sindroma ili mukopolisaharidoze tip 4 i ne samo oni.

"U toku sledeće nedelje zasedaće UO RFZO i biće pokrenuta procedura za nabavku lekova", kaže Lončar.

Za mukopolisaharidozu četiri godišnja terapija košta i do 400.000 evra, a samo jedna farmaceutska kompanija ima lek.

"Ne postoji zemlja koja može sve da pokrije, ne zanosimo se ni mi da možemo, ali ćemo gledati da svaki dinar koji odvajamo iskoristimo tako da što više dece to oseti i da im se pomogne", kaže Lončar.

Pošto je obolelima svaki dan važan, oboleli od mukopolisaharidoze, Vukan, Anastasija, Marko, Nikola, Natalija i drugi, očekuju da će neophodne procedure biti završene što pre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи