Danas je Božić

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju, slavljenje Božića počelo je paljenjem badnjaka i ponoćnim liturgijama. Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proslava Božića počela je paljenjem badnjaka. U crkvama i manastirima služene su liturgije. Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. 

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija. Taj datum se i danas poštuje, s tim što se on u julijanskom kalendaru poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme toga dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

"U isto vreme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvezda koja beše neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne beše na visini kao sve zvezde već u visini ptičjeg leta", piše u jevanđelju.

Zvezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvezda, poklonili su se detetu "kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja".

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Slavljenje u Srbiji

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 07. jan 2018, 13:01)
Mia [neregistrovani]

Srecan Bozic

Hvala prijatelju i tebi i svim srbima u domovini a i svuda u svetu Srecan Bozic i puno zdravlja, srece i veselja vam zelim.
Pozdrav iz Svedske

(nedelja, 07. jan 2018, 12:34)
anonymous [neregistrovani]

Vaistinu se rodi!

Hvala i srecan Bozic svima koji slave! Neka bude zdravlja i pravde, pa ce i sve ostalo da dodje.

(nedelja, 07. jan 2018, 11:45)
anonymous [neregistrovani]

Христос се роди !

Христос се роди !

С Рождеством Христовым !

С наступившим 2018 годом !

С наилучшими пожеланиями в адрес братской Сербии в Новом году !

Сибирь. Россия.

С праздниками Вас !

Всего наилучшего в Новом году !

(nedelja, 07. jan 2018, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

Svim dobrim ljudima !

A posebno mojim Srbima u rasjeanju po svetu i u Domovini srpskoj kao na Kosovu , Rs, BIH -u, CG , Hrvatskoj, Slovenij , Makedonijin i svuda po svetu gde nas jos Ima zelim dobro zdravlje , srecu ljubav i slogu ! Hristos se rodi !!!!!!!!!!!!!!

(nedelja, 07. jan 2018, 10:37)
milan [neregistrovani]

Iskrene želje

Svim Srbima, bilo gde po svetu, a posebno u Srbiji
i Republici Strbskoj želim vesele božićne praznike
i neka vam se ispune sve vaše želje

(nedelja, 07. jan 2018, 10:22)
Đorđe [neregistrovani]

Danas je Božić

Dobri moj narode u Srbiji i dijaspori neka je srećan Božić!
Hristos se rodi, vaistinu se rodi.

(nedelja, 07. jan 2018, 10:14)
anonymous [neregistrovani]

Мир Божји - Христос се роди!

Свим православцима срећан Божић - најрадоснији хришћански празник!

(nedelja, 07. jan 2018, 09:01)
milan lala [neregistrovani]

Bozic

Svim Pravoslavnim hriscanima Sretan Bozic , Mir Boziji Hristos se rodi , Vaistinu se rodi !!!

(nedelja, 07. jan 2018, 08:33)
Dragomir [neregistrovani]

Hristos se rodi! Sretan Božić!

Svima vama Pravoslavne vjeroispovijesti Sretan i veseo Božić i Božićni blagdani kao i mnogo dobra zdravlja i zadovoljstva neka donese novorođeni Krist u vaše obitelji!