Ceđenje zarade iz suvog voća

U blačkom kraju, gde je šljiva vodeća voćna vrsta, ove sezone osušeno je i za tržište pripremljeno nešto više od stotinu tona suvih šljiva. To je zbog lošeg roda za petinu manje nego prethodnih godina.

Na pijacama i u trgovinama u topličkom kraju ovih dana suva šljiva je najtraženija roba. Prodaje se po ceni od 500 dinara za kilogram, a kupci uglavnom traže blačku šljivu, iako u ponudi ima i uvoznih.

Šljiva ove godine zbog mraza skoro da nije rodila. Srećko Jovanović iz Barbatovca jedan je od retkih proizvođača koji je osušio oko 40 tona prvoklasne šljive koju čuva za domaće tržište.

"Naše tržište je trenutno u stanju mirovanja zbog otkupne visoke cene, maltene se uopšte nije ni trgovalo na domaćem tržištu", kaže Srećko Jovanović.

Vlasnici sušara, kojih je u blačkom kraju preko stotinu, kažu da su veći deo suve šljive već prodali na inostrano tržište i to uglavnom kao rinfuznu robu. Zadovoljni su cenom koja je nadomestila manje količine ove tražene robe.

"Ja sam svoju šljivu prodao po dva evra i trideset, odmah nakon sušenja pet dana", navodi Nebojša Virijević iz Grgura.

Hladnjačar iz Blaca Veljko Bubalo ističe da je izvezao od 90 do 100 tona suve šljive.

"Kupci su zadovoljni našim kvalitetom, jer smo ispunili sve te zahteve koji su od nas traženi", dodao je Bubalo.

"Imamo dosta preradnih kapaciteta što se tiče sušenja, međutim nama fali taj finalni proizvod i pakovanje", objašnjava Dragan Milovanović iz poljoprivredno stručne služba Blace.

Opština Blace u odnosu na površinu ima najveći broj zasađenih stabala šljive u Srbiji. Podsticaj da ih bude još više daje i opština koja poljoprivredne proizvođače godišnje subvencioniše sa 25 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара