Kineska učionica u Šabačkoj gimnaziji

Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima "Kinesku učionicu". Dok đaci i profesori u njoj vredno uče jezik, kompanije iz te zemlje je opremaju.

Vekovi istorije, filozofije i književnosti satkani su u kineskom pismu. Taj jezik je težak ali je za učenike Šabačke gimnazije svaki čas zanimljiv i drugačiji.

"Njihove pesme i njihova poezija su mnogo lepi, mnogo znače", kaže jedna od učenica.

Jednom od đaka porodica je iz Kine, ali je njemu, ipak, zbog pisanja lakši srpski jezik.

Pišu i latinicom. "To je prilagođeno pismo i mi to učimo, a karaktere pišemo tek kada naučimo potpuno reči i tako vežbamo", ističe jedna od učenica.

Osnove kineskog jezika i kulture, od ceremonije čaja do umetnosti pisanja, od ove školske godine u Šapcu uči tridesetak polaznika.

"Mi smo jedna od retkih Konfucijevih učionica van prestonice. Zahvalna sam našim partnerima jer su odlučili da dođu u Šabac. Njih to mnogo košta, ali su prepoznali ovde svoj interes i kvalitet učenika. Uostalom, mi imamo fabriku iz grupe u gradu i neophodno je da se deca obučavaju, možda i za budući poziv", ukazuje direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Učenje kineskog jezika od ove godine će biti lakše uz dva nova računara.

"Sve više kineskih investitora dolazi u Srbiju, to što su mladi ljudi zainteresovani za učenje jezika, doprinosi da se poveća udeo kineskih investicija u srpskoj privredi", rekao je predsednik borda direktora kompanije Hbis u Srbiji Song Sihai.

Šapčani žele da se u njihovom gradu osnuje Centar za učenje kineskog jezika. Posle besplatnog kursa u gimnaziji, učenici će imati mogućnost da usavrše svoje znanje i u Kini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи