Preminuo patrijarh srpski Pavle

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je jutros, posle pričešća, saopštio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Telo njegove svetosti, izloženo je u Sabornoj crkvi. Sahrana patrijarha Pavla u četvrtak u manastiru Rakovica.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle umro je u 10.45, u snu, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 96. godini. Na sajtu Srpske pravoslavne crkve objavljeno je da se, posle primanja svete tajne pričešća, u Gospodu upokojio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, patrijarh srpski Pavle.

Radio televizija Srbije objavila je snimak mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je uplakan obavestio vernike da je upravo saznao da se "upokojio patrijarh". 

Amfilohije je preneo da je sveštenik jutros pričestio patrijarha i da je Pavlovo "sveto hristoljubivo srce prestalo da kuca".

Patrijarh Pavle biće sahranjen u rakovičkom manastiru u četvrtak, 19. novembra, saopštio je episkop bački Irinej posle sednice Sinoda SPC.

Irinej je rekao da će opelo biti održano u Hramu svetog Save, a svi drugi detalji i termin održavanja sahrane biće saopšteni sutra.

Episkop je naveo da je sahrana u rakovičkom manastiru bila izričita želja patrijarha koju je on više puta saopštio usmeno, ali i koja se navodi u njegovom testamentu.

Rekao je da će se na mestu mestobljustitelja administratora čuvara trona, koji će biti na čelu SPC do izbora novog patrijarha, nalaziti dosadašnji zamenik patrijarha mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Posmrtni ostaci patrijarha Pavla izloženi su posle podne u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde mu građani odaju poštu. Prethodno su sveštenici SPC, predvođeni mitropolitom Amfilohijem i episkopom hvostanskim Atanasijem, služili opelo patrijarhu.

Na Patrijaršiji je istaknut crni barjak, a zvona oglašavaju smrt poglavara SPC.

Opelu u Sabornoj crkvi prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin. Poslednju poštu  patrijarhu Pavlu odali su premijer Mirko Cvetković i članovi Vlade.  

Molitva će biti služena neprekidno, uključujući i svenoćno bdenje pored njegovog odra u centralnom delu sabornog hrama.

Ispred Saborne crkve nalazi se kolona od više od hiljadu građana koji čekaju da odaju poštu preminulom patrijarhu. Kolona građana proteže se od Saborne crkve duž ulice Sime Markovića prema Brankovom mostu.

U svim crkvama i manastirima Raško-prizrenske eparhije zvone zvona u znak žalosti zbog smrti patrijarha Pavla, potvrdio je KIM radiju sekretar eparhijskog upravnog odbora, otac Radoslav Janković.

"Zvone zvona za upokojenje njegove duše i verujemo da će mu Gospod Bog podariti carstvo nebesko, tamo gde pravedne duše počivaju, da se i on moli Bogu za nas, za rod srpski, za sve arhijereje za sav klir i verni narod, a posebno za nas koji živimo na Kosovu i Metohiji, da ostanemo u sastavu naše otadžbine", rekao je otac Radoslav.

On je naveo da se narod spontano okuplja i u manastiru Gračanica, pali sveće za pokoj duše patrijarha Pavla, koji je na Kosovu 34 godine stolovao kao episkop.

I u hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori sveštenici služe liturgije, a oglašavaju se svakog sata i crkvena zvona.

Vojno medicinska akademija saopštila je, povodom smrti patrijarha, da je za sve vreme lečenja, lekarski konzilijum, koji su činili najeminentniji stručnjaci VMA sa načelnikom VMA na čelu, bio u stalnom zasedanju i redovno pratio zdravstveno stanje patrijarha.

"Zahvaljujući intenzivnim naporima lekara i primeni najsavremenijih mera dijagnostike i lečenja, do sada je uspešno prevladano više kritičnih faza", piše u saopštenju VMA.

"O zdravstvenom stanju patrijarha svakodnevno je izveštavan Sveti arhijerejski sinod SPC, čiji su članovi neprekidno bili uz postelju patrijarha Pavla".

Poglavar SPC bio je na Vojno medicinskoj akademiji na lečenju od 13. novembra 2007. godine.

Tucić: Vlast patrijarha prelazi na Sinod

Verski analitičar Živica Tucić izjavio je da Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da u slučaju da bude "upražnjen svetosavski tron", sva vlast prelazi na Sveti arhijerejski sinod.

Tucić je rekao Tanjugu da Ustav SPC ne pominje reči "smrt poglavara".

"Sinod obaveštava arhijereje, narod da se upokojio patrijarh, a u Ustavu stoji da treba da bude obaveštena i državna vlast", objasnio je Živica Tucić.

Tucić je naveo i da je "uobičajeno da žalost u Crkvi traje 40 dana" i da se "tada služi pomen - četrdesetodnevni, i posle toga može da se obavi izbor patrijarha".

"Za očekivati je da Sveti sinod što pre saopšti dan sahrane, mesto sahrane i da može u isto vreme, mada ne mora, da saopšti i da li je već odredio kada će biti izborni Sabor", rekao je on.

Tucić je objasnio i da Ustav SPC predviđa ustanovljenje "mestobljustitelja, koji obavlja poslove čuvara trona".

"Arhijerejski Sinod će izabrati nekog od episkopa, verovatno iz svojih redova, za mestobljustitelja. On ima tu odgovornost da organizuje sprovođenje sahrane i potom izborni Sabor."

Tucić je izrazio očekivanje da će većina poglavara drugih pravoslavnih crkava, a ima ih još 13 osim srpske, doći na sahranu srpskog patrijarha, tako da ne treba isključiti mogućnost da dođe i patrijarh carigradski.