Kako Divčibare da privuku više turista

Sa milijardu i dvesta miliona evra zarade protekle godine, turizam je postao važan ekonomski resurs Srbije. Divčibare su jedna od značajnih turističkih destinacija. Imali su gotovo za trećinu više gostiju nego godinu pre, ali i dalje znatno manje nego vodeći planinski turistički centri.

Na prirodne lepote Divčibara niko nema primedbu, ali moderna turistička infrastruktura je najbolja pozivnica za goste.

"Sve ono što je realizovano doprinelo je tome da smo tokom ovih novogodišnjih praznika imali rekordnu posetu na Divčibarama. Divčibarci su složni i slobodne procene su da je ovu novogodišnju noć na Divčibarama provelo više od 5.000 ljudi", kaže Branka Ilić, predsednica MZ Divčibare.

Divčibarama nedostaju smeštajni kapaciteti, prateći sadržaji i osnovna komunalna infrastruktura.

"Ove godine smo iz Kancelarije za obnovu i razvoj predvideli negde oko 30 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u dužini negde oko dva kilometra. Isto tako budžetom su opredeljena na raznim pozicijama znatna sredstva za Divčibare, ukupno negde oko 45 miliona", objašnjava Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

Pored države, ulažu i pojedinci. Porodica košarkaša Miloša Teodosića gradi hotelsko-sportski kamp.

"Mislim da je svima to u interesu za razvoj turizma, za razvoj ovog kraja. Potrebno je uraditi infrastrukturu, kanalizaciju, put, prilaz", ističe Jovan Teodosić.

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić navodi da je važno obogatiti turističke sadržaje i turističku ponudu.

"Moramo da se naslonimo na to da pratimo investiciju pre svega kroz pomoć u izgradnji prateće infrastrukture i moramo da obogatimo turističke sadržaje i turističku ponudu", naglasio je Ljajić.

Uz valjane projekte Divčibare bi mogle da privuku znatno više sredstava i postanu važna tačka na turističkoj mapi Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 13:25)
novosadjanka [neregistrovani]

Divcibare

Prelepo,vazdusna banja,priroda -borove sume,recica Kamenica ,divni ljudi,domaci proizvodi:kajmak,sir,rakija ,med...Pravi odmor.

(sreda, 03. jan 2018, 21:14)
anonymous [neregistrovani]

Петрашиновић

Највећи ако не гигантски проблем Дивчибара је неквалитетна вода за пиће. Док се то не реши системски од масовног туризма нема ништа.