Država pomaže smeštaj najugroženijih u privatnim domovima za stare

Oko 600 naših starih sugrađana čeka mesto u nekom od državnih domova u kojima nema dovoljno mesta. Da bi se smanjile liste čekanja, država je odlučila da finansira smeštaj najugroženijih korisnika i u privatnim domovima. Kod njih se za razliku od državnih uvek može naći mesto više, a uslov da država dotira cenu jeste da dom ima licencu za rad.

Na mesto u nekom od četiri doma u glavnom gradu čeka u proseku između 200 i 300 najstarijih.

"Zbrinjavanje starijih u domovima je vrlo osetljivo pitanje, moramo biti vrlo pažljivi u pristupu tome i mislim da je standardizacija usluga vrlo važna, dakle da bilo ko u Srbiji određene starosne dobi može da pod istim uslovima dobije isti kvalitet usluge. U tom smislu stimulisanje i privatnog sektora za pružanje usluge smeštaja mislim da može da rastereti državne ustanove", navela je Suzana Mišić iz Gerontološkog centar Beograd.

Vlasnici privatnih domova spremno čekaju poziv države. Za oko 39.000 dinara dotacije po korisniku mogu da konkurišu samo oni koji imaju licencu.

"Istok i jug Srbije je jako zainteresovan za ovu vrstu saradnje sa državom, jer im ta cena više odgovara nego Beogradu i Vojvodini, gde su, da kažem, malo jače cene kod privatnih pružaoca usluga, ali ja ne verujem da neće biti slobodnih mesta i na teritoriji Beograda", kaže Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stara lica.

U mnogim mestima nema državnih domova, pa su stariji sugrađani morali da se smeste u gradovima, ponekad daleko od rodbine.

"Ako kažem da je u mreži usluga socijalne zaštite definisano 40 ustanova za smeštaj starih, a imamo 145 lokalnih samouprava i grad Beograd što znači da jedan dobar deo lokalnih samouprava nema tu uslugu. U principu je tendencija da se omogući isti način smeštaja u privatne domove za stare za one korisnike koji zbog svojih materijalnih mogućnosti nisu u situaciji da sami sebi neposrednim ugovaranjem obezbede smeštaj u privatnom domu za stare", istakla je Biljana Zekavica iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Trenutno 179 privatnih domova u Srbiji ima licencu za rad i oni bi mogli da konkurišu za subvencije. Imaju 5.000 mesta, od čega je trećina nepopunjena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво