Patrijarh Irinej: Mi sedimo na svojoj stolici

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je u božićnom intervjuu za TV "Hram" da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Govoreći o položaju Srbije između Istoka i Zapada, patrijarh Irinej je naglasio da i vrh i narod i crkva žele mir sa svima – mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima.

"Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima", poručio je patrijarh Irinej u intervjuu televiziji Hram.

Odgovarajući na pitanje o položaju SPC u regionu, ukazao je da ima dosta problema, ali da nisu nerešivi.

Danas se dešava mnogo nemilih događaja, ocenio je patrijarh Irinej i dodao da "crkva u Hrvatskoj ćuti".

Povodom prilika u Makedoniji, patrijarh Irinej je rekao da predstavlja "nezrelost" to što je kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva učinila, "tražeći da im majka crkva" bude Bugarska pravoslavna crkva.

Patrijarh Irinej smatra da nije još vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Baš zbog tih istorijskih odnosa, koji su još sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika, objasnio je patrijarh Irinej.

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, podsetio je da se "crkva već izjasnila".

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže 'mi to poklanjamo', jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati", rekao je patrijarh.

Patrijarh je dodao da se nada da tako smatra i vrh naše države.

"Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

"To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama", rekao je partrijarh.

Podsetio je da je Prizren nekada bio prestonica srpskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija sprskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je istakao da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim rečima, KiM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje o problemima savremenog društva, poglavar SPC kaže da ne vidi smisao rijaliti programa i čudi se što je tako nešto dozvoljeno.

"Porodica je u vrlo, vrlo, velikoj krizi, ne samo porodica, razbijeno je i društvo. Takvo društvo, nažalost, nema budućnost", upozorio je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju Božića, istakao je da je to veliki, sveradosni praznik, ne samo ljudi već i praznik sve vidljive, stvorene Božje tvari.

Patrijarh Irinej prisustvovaće na Badnji dan, 6. januara, paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, i služiti svečano bdenije u kripti Hrama.

Dan kasnije, na Božić, 7. januara, služiće u kripti Hrama Svetog Save liturgiju i zatim prelomiti česnicu na platou ispred Hrama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво