Od 1. marta još jedna vakcina, raspisan tender za nabavku

Deca će od 1. marta primati još jednu obaveznu vakcinu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, a Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za nabavku cepiva.

Prema podacima iz RFZO, nabavka se sprodi u dva dela. Prvi tender je raspisan po starom programu imunizacije za tri meseca i predviđa nabavku 2.500 doza i otvaranje ponuda je 10. januara.

Drugi tender je sproveden za obaveznu imunizaciju po novom programu za 169.500 doza, a otvaranje ponuda je zakazano za 2. februar.

Biće nabavljena pneumokokna polisaharidna konjugovana vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

To je jedanaesta obavezna vakcina u kalendaru vakcinacije.

Mališani se trenutno vakcinišu protiv: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od tih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 13:03)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

zar je moguće da su naši instituti batut i torlak toliko nesposobni da sami naprave vakcine pa moraju da ih kupuju ovo je sramota mislim da na ove naše institute netreba više bacati pare kad su toliko nesposobni nema svrhe