Petogodišnji plan za procenu javne bezbednosti policije Srbije

Srpska policija imala je puno posla za novogodišnje praznike ali je dobrom pripremom i saradnjom sa lokalnim samoupravama sve prošlo bez incidenata. Ubuduće će u proceni prioriteta u radu kada je reč o strateškoj proceni javne bezbednosti srpskoj policiji pomoći po prvi put usvojeni petogodišnji plan, rekao je za RTS direktor policije Vladimir Rebić.

Direktor policije potvrdio je gostujući u Dnevniku RTS-a i da je predhodne noći na Vračaru ubijeno lice koje je od ranije poznato policiji.

"Sve ukazuje da je reč o obračunu kriminalnih grupa. Bilo je i ranije povezanih slučajeva kada je reč o obračunu kriminalnih grupa u regionu ali treba naglasiti da je u Srbiji u prošloj godini broj ubistava smanjen za 30 odsto", rekao je Rebić.

U Beogradu i Novom Sadu više od 60.000 ljudi dočekalo je Novu godinu na trgovima i sve je prošlo bez incidenata. 

"Bilo je puno posla ali nije bilo težeg narušavanje javnog reda i mira. Uradili smo dobru pripremu u saradnji sa lokalnim samoupravama. Samo na trgu Nikole pašića u Beogradu je bilo 40.000 ljudi", naglasio je direktor policije.

Kada je reč o rezultatima iz prošle godine u protekloj godini sa ulica Srbije je sklonjeno rekordnih 4,1 tonu narkotika i 1.879 komada oružja. 

"Značajan broj procesuiranih kriminalnih grupa i oduzete droge. Otkriveno je preko 10  ilegalnih labaratorija za proizvodnju droge a radi se i na presecanju finansiskih kanala koje to finansiraju", rekao je Rebić. 

Kada je reč o saobraćaju, direktor policije kaže da je uvođenjem merenja prosečne brzine na deonici auto-puta od Šida do Šimanovaca broj nesreća smanjen za 33 odsto.

"To je omogućeno nadogradnjom sitema putarine a uskoro očekujemo da će merenje prosečne brzine početi i na drugim deonicama auto-puteva. Najveći broj građana koji krše propise su stranci do kojih očigledno još nije stigla informacija da srpska policija radi na ovaj način", rekao je direktor srpske policije.

Prvi put policija Srbije ima usvojen petogodišnji plan za procenu javne bezbednosti kojim je opredeljeno osam prioriteta i ciljevi na kojima će raditi policija u narednom periodu.

"Posebna pažnja biće posvećena suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, visokotehnološkog kriminala, zloupotreba droga, sprečavanju terorizma. Na ovaj način se planira na efikasniji i ekonomičniji način a nadamo se i adekvatnim rezultatima", objasnio je Rebić. 

Kada je reč o bezbednosti direktor policije kaže da građani Srbije mogu da budu mirni.

"Mislim da građani Srbije mogu da se osećaju bezbedno kada je reč o pretnji od terorističkih napada. Kada je reč o terorizmu od njega se štiti pre svega dobrom razmenom informacija i prevencijom a mi imamo i plan akcija u slučaju incidenata", zaključio je Rebić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара