Prve bebe u 2018. godini

Dve devojčice, Anđelija i Bojana prve bebe rođene u 2018. u Ginekološko-akušerskoj klinici "Višegradska".

Bebe su rođene u razmaku od petnaestak sekundi, odmah nakon ponoći.

Majka jedne bebe je srpska odbojkaška reprezentativka Dragana Brković.

Direktor GAK "Višegradska" Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da su bebe teške 3,7 i 3,25 kilograma i da se dobro osećaju, kao i njihove majke koje su imale prirodan porođaj.

Dodao je da je zatim rođen dečak. 

U Porodilištu "Narodni front" odmah posle ponoći rođene su tri bebe, među kojima blizanci Viktor i Aleksandar.

Stefanović je rekao, kada je reč o "Višegradskoj", da je zadovoljan početkom Nove godine.

Podseća da je prethodnih godina u toj ustanovi rođen približno jednak broj beba, kao i u 2017. godini od skoro 6.300 beba.

Stefanović je naglasio da je po broju beba prisutna stagnacija i da država i Ministarstvo zdravlja žele da podstaknu natalitet, podsticanje žena na rađanje materijalnom i nematerijalnom pomoći, kao i novim zakonskim rešenjima za parove koji imaju problem sa začećem. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je prvorođene bebe u 2018. godini i njihove mame kojima je uručio čekove na po 150.000 dinara, koje prve bebe u godini tradicionalno dobijaju. 

Grad dodeljuje po 300.000 dinara za prvorođenog dečaka i devojčicu, pa se ove godine taj iznos podeliti po dve devojčice, kao i blizanci, a zahvaljujući donatorima, dobili su i kolica.

U prvih 12 sati ove godine u Beogradu su rođene 22 bebe i vode devojčice, kojih je 12, rekao je danas Tanjugu ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je prošetao Ulicom otvorenog srca. 

Blizanci Stefan i Lazar Jablanov prve su bebe u 2018. godini u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, popularnoj "Betaniji".

Stefan je nešto stariji i rođen je u 1.19, dok je Lazar svega osam minuta mlađi od svog brata blizanca.

Njihova 36-godišnja majka Borbala je drugorotka i oseća se veoma dobro, baš kao i mala braća Jablanov.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV-a dr Tihomir Vejnović je istakao da su dva mališana na svet došla prirodnim putem.

Prve rođene bebe u Novom Sadu u 2018. godini obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Grad Novi Sad doneo je odluku da poveća novčane naknade za bebe, pa će tako prve rođene bebe u 2018. godini dobiti po 200.000 dinara, a sve ostale koje danas dođu na svet dobijaju po 50.000.

U protekloj godini na teritoriji Vojvodine rođeno je 15.200 beba, dok je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV-a ostvareno oko 6.600 porođaja, što je rezultiralo dolaskom na svet preko 6.800 beba.

Prva beba u kragujevačkom porodilištu rođena je 45 minuta posle ponoći, dečak Teodor, težak 3.200 grama, dugačak 56 centimetara. Teodor je drugo dete u porodici Bulatović, ima brata starog sedam i po godina i po rečima majke Aleksandre najlepši je poklon u novoj godini. 

U prvim satima Nove godine rođene su dve bebe u novom porodilištu u Pasjanu. Od otvaranja tog porodilišta 2015. godine, čiju je izgradnu i opremanje finansirala Vlada Srbije, to je 204. porođaj u Kosovskom pomoravlju.

Statistika govori da je prirodni priraštaj u našoj zemlji najveći upravo u srpskim sredinama na Kosovu u Metohiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво