Trivan: Otpad pronađen u Obrenovcu toksičan i kancerogen

Otpad koji je nedavno otkriven u Vukićevici kod Obrenovca toksičan je i kancerogen, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navodeći da ovo nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji.

Opasan otpad koji je pronađen na privatnoj parceli kod Obrenovca izuzetno je toksičan za životnu sredinu, podaci su nadležnih službi. Trenutno Gradski zavod za zaštitu zdravlja radi analizu kako bi se utvrdilo da li je otpad stigao u podzemne vode. 

Zbog zakopavanja opasnog otpada juče je priveden vlasnik parcele Zoran Marković, kome je određeno zadržavanje od 30 dana.

Zakopani otpad kod Obrenovca nije i jedini slučaj u Srbiji, upozoravaju nadležni. Uzorak iz tih 25 tona se analizira kako bi se saznalo o čemu je reč. Za dve nedelje biće poznati i rezultati analize vode iz okolnih bunara.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da je pronađeni otpad izuzetno toksičan i kancerogen i dodao da građani nemaju razlog za paniku, već da su imali prava da budu obavešteni o svemu.

Istakao je da je ono što se dešava apsolutno nedopustivo.

"Trovanje zemljišta, trovanje podzemnih voda i na taj način i trovanje građana mora se zaustaviti odmah. To što postoji kao praksa već godinama više neće biti praksa. Država će na ovaj način pokazati da neće tolerisati nikakvo zagađivanje životne sredine i da će se svi zakonski instrumenti iskoristiti da se ta stvar dovede u red", rekao je Trivan.

Ministar je rekao da su posledice mnogo manje ako se reagovalo na vreme.

"Ja se nadam da smo to i uradili, da smo sprečili veću katastrofu nego što bi mogla da se desi ali niko neće ostati nekažnjen", istakao je Trivan.

Upozorio je da se neće zaustaviti i da neće dozvoliti da se ovakve stvari rade nekažnjivo.

"Zbog novca, zato što je neko manje platio ili neko više zaradio jer nije opasan otpad tretirao u skladu sa zakonom i da je pri tom najozbiljnije ugrozio zdravlje građana, to neće moći", poručuje Trivan.

Upitan kakva je svrha Bezbednosno-informativne agencije u procesu istrage, Trivan je rekao da je BIA zbog resursa kojima raspolaže za ovu vrstu delatnosti najvažnija.

Biće ispitano poreklo otpada a tužilaštvo proverava da li je bilo još onih koji su bili uključeni u ovakvo odlaganje otpada u Obrenovcu.

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Obrenovcu Danijela Sinđelić navodi da je, trenutno, kvalifikacija krivičnog dela koje se osumnjičenom stavlja na teret unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Ukoliko bude posledica po zdravlje ljudi u okolnim selima, delo za koje je sada zaprećena kazna od pet godina zatvora moglo bi da bude prekvalifikovano.

Ono što je nađeno kod Obrenovca najverovatnije je industrijskog porekla. Takav otpad se, pre svega, širi kroz podzemne vode. 

Ilija Bričevski, saradnik iz Instituta MOL, kaže da je pronađena vrsta "stogodišnje bombe" koja svaki dan pomalo eksplodira. U pitanju su, ističe, toksične i kancerogene supstance koje se mogu podeliti u dve grupe. "Jedna grupa su derivati benzola, benzena, a benzol je na listi A-1 kancerogenosti, a druga grupa su hloralni rastvarači", rekao je Bričevski. 

Bunari u selu Vukićevica su i ranije bili biološko-hemijski zagađeni, tako da se meštani godinama snabdevaju vodom iz cisterni.

U tom selu, tvrde meštani, otpad se na neobičan način odlaže godinama. Prve komšije kažu da tek sada čuju u kakvu opasnost su dovedeni.

Opština Obrenovac će im dok ne stignu rezultati analiza umesto dva puta nedeljno obezbediti cisterne s pijaćom vodom svakog dana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво